Antalet brott i Sverige ökar och med det antalet brottmål i våra tingsrätter. Med en ökning på 25 procent under fem år har de väldigt svårt att hinna med och trots att man fått visst ekonomiskt tillskott är man hårt pressade. De redan långa handläggningstiderna kommer att bli allt längre, varnar man nu.
I Sverige finns det 48 tingsrätter och till dessa inkom det förra året över 100 000 brottmål. Antalet har ökat med 25 procent de senaste fem åren och tingsrätterna har mycket svårt att hinna med.
Enligt Martin Holmgren, generaldirektör på Domstolsverket, beror ökningen på de senaste årens satsning på polis och åklagare. Han berättar för SR att de ser en ökning av trafik- och narkotikarelaterade brott, men även stora komplicerade härvor av ekonomisk brottslighet med många åtalade inblandade. Brottmål som tar mycket tid och resurser i anspråk.
Mer resurser behövs – systemet är överbelastat
Att handläggningstiderna kommer att bli ännu längre råder det ingen tvekan om. Holmgren säger att det finns en ”uppenbar risk att det blir längre handläggningstider” om inte mer pengar skjuts till. Förvisso fick man extra tillskott förra året men det räckte inte långt.
Det är inte bara brist på pengar som är problemet. Det är även svårt att få tag på domare till tingsrätter utanför storstadsområdena, och det är särskilt dessa mindre tingsrätter som är känsliga för ökad arbetsbelastning. Vid högt tryck kan tingsrättens chef gå in och döma i mål men det leder i sin tur att bland annat administration blir lidande.
Det är resursbrist och personalbrist i hela rättssystemet, från polisbrist till domarbrist till brist på plats i häkten och fängelser.
Det rättssystem vi har i Sverige, och som under så lång tid fungerat relativt väl, orkar helt enkelt inte med all den extra belastning som den importerade brottsligheten innebär. Vi vet att mycket av den grova kriminaliteten som tingsrätterna nu måste handskas med inte hade behövt finnas här i Sverige om vi hade haft bättre (eller någon) kontroll på våra gränser.
Nu sitter vi dock i den situation våra politiker har skapat och mer resurser till polis och domstol kan hjälpa situationen tillfälligt. Det är dock ingen permanent lösning. Den enda permanenta lösningen är att permanent utvisa så många brottslingar som bara är möjligt.