Den mycket omdiskuterade gymnasielagen är för hårt tolkad, anser Miljöpartiet. Därför vill man ändra i lagen så att det blir ännu lättare för ”ensamkommande” att stanna i Sverige.
Minns ni gymnasielagen, eller ”afghanlagen” som den även kom att kallas? Det var ett sätt för ytterligare 9 000 ”ensamkommande” att få stanna kvar i Sverige trots avslag på sin asylansökan. Lagen blev hårt kritiserad, bland annat av Lagrådet som sa att den var mycket otydlig och svår att tillämpa.
Bara två uppfyllde kriterierna
För vissa av de som berörs av lagen gäller det att skaffa sig ett arbete inom sex månader efter gymnasiestudierna. Det måste vara ett fast arbete, eller ett kontrakt som sträcker sig över minst två år. Hittills har det inte varit något direkt succé då bara två personer lyckats uppfylla detta kravet.
Dock går de flesta fortfarande kvar i gymnasiet så hur många som faktiskt lyckas få ett permanent uppehållstillstånd genom att skaffa arbete återstår att se. Men redan nu tycker Miljöpartiet att dessa regler är allt för hårda och vill att Migrationsverket i framtiden även accepterar provanställningar som skäl för permanent uppehållstillstånd.
Lagen är för hård
”Bedömningen är väl hård” säger Rasmus Ling som är migrationspolitisk talesman. Han tycker även att dessa ungdomar bör få stanna på ”humanitär grund”, ett nytt asylskäl som är under utredning.
Miljöpartiet, som för länge sedan slutade vara ett parti med miljön i fokus, visar ytterligare en gång att de är beredda att ändra vilka lagar och regler som helst. Det finns bara en sak som är viktig och det är att så många utlänningar som möjligt ges permanent uppehållstillstånd.