Vår granne till öst har kraftigt ökat antalet utvisningar 2019. En anledning till det stora ökningen är att över 300 uzbeker sparkades ut efter att det visat sig att deras papper var falska, men man har även börjat gå hårdare mot de som inte kan försörja sig eller har begått brott.
I Sverige verkar det som att man bete sig nästan hur som helst utan att riskera utvisning. Till och med den som är terrorist eller krigsförbrytare kan slappna av, då risken att bli deporterad är låg.
I Finland har man valt en annorlunda riktning och 2019 utvisades nästan 2000 personer, en ökning med 80 procent från året innan. Ökningen beror på en striktare hållning där man har lägre tolerans för förfalskade papper, skenäktenskap och begågna brott. För att få stanna krävs helt enkelt att man sköter sig någorlunda.
Bland annat utvisades 333 uzbeker när det vid en noggrannare kontroll visade sig att deras certifikat var falska. Därmed hade de inte heller rätt till anställning i Finland och därmed inte heller rätt att vistas i landet.
Låg tröskel för utvisning vid brott
Det är polisen som fattar det första beslutet angående utvisningar och sedan är det upp till Migri (finska Migrationsverket) att ta det vidare. Och tröskeln är betydligt lägre än i Sverige. Vid brott som kan ge upp till ett års fängelse rekommenderar polisen så gott som alltid utvisning. Det innebär att det kan räcka med en stöld för att riskera deportation.
Migri följer dock inte alltid polisens rekommendationer, utan ser på andra faktorer innan de fattar beslut. Om personen varit länge i Finland och anses integrerad, till exempel, tillåts denne stanna. Migri följer polisens utvisningsrekommendationer i ungefär hälften av fallen.
– Vi har i åratal sagt att polisen har en låg tröskel när det gäller utvisningar. Genom att ha de kan vi stoppa återfallsförbrytare, säger polisinspektör Mia Poutanen.
Skenäktenskap och låg inkomst skäl för utvisning
Genom att gå igenom medborgarregister spårar man även upp skenäktenskap. De som fått uppehållstillstånd på grund av äktenskap, men sedan skiljt sig, åker ut. Så även de som anses ha för låg inkomst för att kunna försörja sig.
Det hjälper inte att någon annan i familjen har ett arbete eller firma, då dennes inkomst ibland inte anses hög nog. Det har blivit betydligt lättare att bli deporterad på grund av låg inkomst sedan 2017 då Migri fick över en del av beslutsfattandet.
Ville Punto arbetar som advokat och försöker hjälpa folk med utvisningsbeslut vittnar om att hela familjer, med barn födda i Finland, riskerar att utvisas.
– Det finns familjer med barn som är födda i Finland och som går i skolan här. De är helt integrerade och talar finska, men grundat på familjens inkomst får de nu veta att de måste lämna landet.
Sverige långt efter
I Sverige sker mycket lite av de vi ser i Finland. Utvisning ingår sällan i straffet ens för grova våldsbrott. Det är fullständigt riskfritt att gå på bidrag och frågan är om Migrationsverket ens bemödar sig med att kontrollera om papper och intyg är falska eller inte.
Det innebär att det finns en hel del att göra. Vi får hoppas att de styrande ser på Finland som ett gott exempel på vad som faktiskt går att göra.