Det är i nuläget de äldre som löper absolut störst risk att dö av coronaviruset. Därför inför flera stora privata vårdföretag totalt besöksstopp på 200 verksamheter där äldre befinner sig. Inom kommunal verksamhet har några regioner uppmanat till besöksförbud, medan andra litar på det ”individuella ansvaret.”
Attendo och Vardaga, två av Sveriges största vårdföretag, har infört besöksförbud på samtliga ålderdomshem och liknande verksamheter de driver. Detta är för att i möjligaste mån förhindra att deras brukare, som på grund av sin ålder löper extra stor risk att bli allvarligt sjuka, eller dö, av Covid-19. Beslutet har mötts med positiva reaktioner från anhöriga och brukare.
Kommunal verksamhet har agerat lite olika. Region Värmland och Region Blekinge har rekommenderat kommunerna att införa besöksförbud, men hur många som kommer genomföra det är oklart.
I Region Stockholm litar man istället på det man kallar ”individuellt ansvar”, och menar även att ett besöksförbud inte är juridiskt möjligt då det rör sig om de äldres hem. Istället har man satt upp anslag där man uppmanar personal och besökare att inte komma in om man uppvisar några symptom.
Svårt med bemanning
På Attendo menar man att man kan hantera en situation där många anställda behöver stanna hemma, då man har möjlighet att ta in många timanställda och är en ”flexibel organisation”. Än så länge har man dock inte fler anställda hemma än vanligt.
Läget är betydligt mer pressat på kommunala äldreboenden. Där är man redan nu hårt pressad och fler frånvarande från arbetet blir svårt att hantera, säger Johan Ingelskog, enhetschef till TT.
– Vi har varit bekymrade en längre tid vad gäller bristen på rätt utbildad personal i äldreomsorgen. Redan i ett normalt läge är det väldigt ansträngt och slimmat. Vi vet inte hur arbetsgivarna ska lösa en situation där många medarbetare måste vara hemma. Tar man in outbildad personal får det så klart konsekvenser för både kvaliteten och arbetsmiljön.