Vid dagens pressträff tryckte Folkhälsomyndigheten på vikten av att alla måste ändra sina beteenden. Det är allvar nu, och för att sakta ned spridningen av Covid-19 gäller det att var och en hjälper till. Man var också mycket noga med att påpeka att vi främst måste göra detta för att skydda de äldre.
Pressträffen som Folkhälsomyndigheten höll idag var präglad av allvar. Mycket av de råd man gett innan gäller inte längre. Att arbeta hemifrån är visst inte längre en fråga om jämställdhet utan statsepidemiolog Anders Tegnell uppmanar alla som har möjlighet att, om möjligt, sköta så mycket arbete som möjligt hemifrån, men detta gäller bara de som bor i Stockholmsregionen.
Dock är det fortfarande inte aktuellt att stänga några skolor. Istället föreslår man ändrade rutiner, som att inte ha morgonsamlingar och låta eleverna vara ute så mycket som möjligt på raster.
Tegnell sa att utvecklingen i USA är ”oroande” och att antalet smittade där ökar snabbt. Dock har det, ”spännande nog” verkat avstanna nästan helt i Kina.
I Sverige råder det, särskilt i storstadsområdena, samhällsspridning. En bra bit över 1000 fall är registrerade men Tegnell erkänner, och upprepade flera gånger, att de registrerade fallen bara är toppen på ett isberg. Hur många det rör sig om egentligen vill han inte spekulera i. Dock tror han att spridningsnivån utanför storstadsområdena ligger på en låg nivå, men det är egentligen bara en gissning.
Det är nu oerhört viktigt att de som känner minsta lilla sjukdomssymptom stannar hemma, och gärna fortsätter med det tills man har minst två helt symptomfria dagar. Tegnell påpekar även att det nu är hög tid att dra ned på, och helst helt och håller undvika sociala kontakter som inte är helt nödvändiga.
Skydda och hjälp de äldre
Det är de äldre som framförallt ligger i riskzonen, påpekar man, och därför gäller det nu att vi alla gör vårt för att skydda dem. Det innebär inga besök på äldreboenden, och inga besök till äldre släktingar. Däremot är det viktigt att fler börjar göra som Det fria Sverige redan gjort, erbjuder sin hjälp till äldre med handling och annat. För det är mycket viktigt att de inte lämnar hemmet i onödan. Risken för att bli smittad är alldeles för hög och komplikationerna kan bli dödliga.
Det gör stor skillnad, berättar Tegnell, på om det är 40 eller 20 som behöver en respirator på samma gång. Om det är 20 behöver man inte ”fatta några jobbiga beslut”, det vill säga låta människor dö på grund av resursbrist.
Johanna Sandwall är krisberedskapschef på socialstyrelsen och berättade att socialstyrelsen har fått i uppdrag att samordna och koordinera insatser för att säkra tillgången till sjukhusmaterial. Man ska även se över hur Sverige kan börja tillverka eget material, både på lång och kort sikt.
”Det är svårt att ändra beteenden”, sa MSBs kommunikationsdirektör Morgan Olofsson och tog som exempel upp att en person petar sig i ansiktet 17 gånger per minut. Även detta bör alla tänka på, eftersom det är en väg för viruset in i kroppen.
Tegnell sa att vi kan uppnå flockimmunitet när runt hälften av Sveriges befolkning är smittad, men sa även att man bör komma ihåg att ”90-95 procent får så lite symptom att de knappt kommer märka att de blivit smittade.”
Platt kurva eller många döda
Planen är, kort sagt, att ”platta ut kurvan”. Det vill säga att låta Covid-19 spridas så pass långsamt att sjukvården har en möjlighet att hinna med. Att förhindra spridningen helt är för länge sedan försent. Sjukvården har det redan i dagsläget oerhört tufft och med många allvarligt sjuka kommer det garanterat att leda till många dödsfall.
Därför bör vi lyssna på Folkhälsomyndighetens råd som allt mer börjar närma sig de råd som andra länder ger sina invånare. Håll er hemma, undvik folksamlingar, arbeta hemifrån, sköt hygienen och ta hand om era äldre.