En professor i matematisk statistik på Stockholms universitet har räknat på hur många i Sverige som kantänkas bära på SARS-CoV-2. Med ganska enkel matematik kommer han fram till siffran 100 000. Och han har haft rätt innan.
6 mars 2020. Professorn i matematisk statistik Tom Britton berättar för Svenska Dagbladet att han skulle bli ”väldigt förvånad” om Sverige inte skulle ha en smittspridning inom en vecka. Då var antalet fall i Sverige ungefär 100 och Folkhälsomyndigheten ansåg inte att det förekom någon samhällsspridning.
Det visade sig att han hade helt rätt.
Nu går det inte längre att testa alla smittade och därför får man vända sig till matematiken igen för att få en rimlig uppfattning om hur omfattande spridningen är.
Nu tror Britton att det handlar om runt 100 000 smittade i Sverige. Att spridningen går så snabbt beror delvis på att många faktiskt knappt märker av några symptom. Det är givetvis goda nyheter för den som blir smittad, men desto värre för att förhindra spridningen. Den som är mycket sjuk stannar generellt hemma, och vet framförallt att den är smittbärare. Vid lätta eller inga symptom ser dock bilden annorlunda ut, förklarar han för Expressen.
– En positiv sak är ju att smittan blir väldigt mild för de allra flesta som smittas, och det är ju bra för den som smittas. Men det är lite sämre ur smittspridningssynpunkt. Om du bara smittar när du är allvarligt sjuk räcker det att säga att de som är allvarligt sjuka ska stanna hemma. Men om det är folk som inte vet om att de är smittade blir det svårare.
Det behövs slumpmässiga urval
Britton tycker att Sverige bör göra som Island och slumpmässigt testa en litet urval ur befolkningen, ungefär som vid en opionundersökning. När man gjorde detta på Island såg man att en procent av befolkningen var smittad, 20 gånger högre än vad man tidigare trott.
Detta är ett bra sätt att hålla koll på virusets utbredning, främst för att se när det ökar och när det äntligen börjar minska. Eftersom symptomen oftast dyker upp någon vecka senare än smittotillfället så är det även ett bra sätt för vården att hinna förbereda sig.