Antalet intensivvårdplatser i Sverige kommer sannolikt inte räcka till alla som behöver den när allt fler drabbas av Covid-19 och behöver akut hjälp. Därför behövs nya riktlinjer för att vården ska kunna bestämma vem som ska få vård och vem som ska lämnas åt sitt öde.
När de få IVA-platserna som finns i Sverige tar slut måste vårdpersonalen börja göra en hel del svåra val. Vem ska man ge vård, och vem ska få vara utan?
Det är svåra beslut och därför ska Socialstyrelsen komma med tydligare riktlinjer om hur vård ska prioriteras i ett nödläge. Utgångspunkten är de etiska förhållningsregler som redan finns. De säger att vård inte får ges med hänsyn till ålder, det är alltså i nuläget inte tillåtet att göra som i Italien, där man har sorterat bort äldre patienter då de anses ha för låg chans att överleva endast baserat på hur gamla de är.
Men, det är däremot möjligt att ta hänsyn till vad man kallar ”biologisk ålder”, vilket egentligen är mer eller mindre samma sak. Skillnaden är att en 65-åring vid god allmänhälsa kan få förtur framför en 60-åring med sämre sådan.
Den biologiska åldern handlar helt enkelt om hur stor möjlighet patienten har att överleva en sjukdom, förklarar Lars Sandman som är professor i sjukvårdsetik och arbetar med riktlinjerna, för Sveriges Radio.
– Biologisk ålder handlar naturligtvis om att avgöra vilka möjligheter patienten har att överleva en insats. Det är klart att det finns en statistisk relation till kronologisk ålder, när det gäller det.