Nu höjs röster även inom etablissemanget att ekonomin är i fara. Coronaviruset har omskakat världens producenter vilket har lett till en otroligt instabil finansmarknad. Den här gången är det inte Jimmie Åkesson som varnar för samhällskollapsen. Utan varningarna kommer från den moderna världens förespråkare.
Att den globala ekonomin skulle rasa en vacker dag som det korthus det är, ja det har många varnat för. Dels så har vi de senaste åren haft en större och större bostadsbubbla till följd av att svenskarna är världens mest belånade folk. Men nu höjs röster från oväntat håll gällande coronavirusets effekt på ekonomin.
Det kommer bli svårare tider
Det är den tidigare vice riksbankschefen Kerstin Hessius som inte skräder i orden gällande effekterna.
-– Vi kan få en arbetslöshet på 20 till 40 procent, säger hon till statliga SVT.
Aftonbladet var snabba att basunera ut att samhällskollapsen kan faktiskt komma. Allt detta för att folk är hemma från jobbet några veckor och inte vill investera sina surt förvärvade slantar i någon miljösmart fiskodling i en osäker tid. Vi har tidigare sett att folks ändrade konsumtionsmönster har påverkat svensk handel så pass mycket att flera proffstyckare och seriösa forskare numer talar om en butiksdöd.
Visst finns det en sanning och oro i allt som händer, det må jag medge. Men vad är det för ekonomiskt system som inte kan tillåta tillfälliga stopp i produktionen för att arbetarna ska kunna vara hemma för att ta hand om sina nära och kära? Nåväl, mycket kritik kan och bör kastas på ”on demand-samhället” där man kan få precis allting när som helst. I dagsläget är vi där vi är, och får helt enkelt ta konsekvenserna av det system andra säger är det normala.
Ett spel med otroligt höga insatser och många förlorare
Tredje AP-fonden, en fond som Kerstin Hessius själv är VD för, visar oerhört negativa siffror. Så dåliga siffror har inte skådats i efterkrigstid tydligen. Så än en gång kommer vi få se svenskarnas gemensamma kapital gå upp i rök för att man tyckte att det här ekonomiska systemet var smart. Jobben försvinner för varje sekund och pensionerna sjunker i samma rasande takt.
Ja, coronavirusets utbrott är extraordinärt. Men det är knappast en ursäkt för att samtliga tillgångar som svenskarna gemensamt har sparat ihop under en lång, lång tid kan försvinna för att världsekonomin går ned. Svenskarnas kollektiva medel måste hållas fristående den här marknaden som gång på gång visat sig vara förödande för pensioner men helt enastående när några få ska tjäna multum. Man har satsat i ett spel som var riggat från början. Jag är inte i närheten av någon ekonom och jag vet inte i ärlighetens namn hur det ska gå till, allt jag vill är att det som svenskarna har sparat, slitit och strävat efter inte ska gå i stöpet för att folk slutar handla Starbucks-kaffe med extra vaniljmjölk.
En brutal sanning
Det kommer bli tragiska tider ekonomiskt, det är jag tyvärr övertygad om i nuläget. Visserligen anpassar sig marknaden alltid. Men det är ingen tröst för alla de tusentals svenskar som nu ser sina pensioner brinna upp, eller alla de som inte längre har ett arbete att gå till. För dem är det knappast en tröst att marknaden kommer att bli bra någon gång i någon diffus och avlägsen framtid.
Jag vet inte hur jag ska uttrycka mig snällt och med lena ord i dessa tider. Ibland tror jag att människor behöver ett brutalt uppvaknande med osympatiska käftsmällar. Den moderna världens ekonomi har länge nog blåst upp sig till ett luftslott ,som får dess föregångare i tulpanlöks-krisen på 1600-talet att likna en vanlig dag. Det ekonomiska har trätt in i varje sfär av det mänskliga och icke-mänskliga. Allt kan numer vägas och mätas, för att sedan säljas. Oavsett om det är produkter, trossystem eller kultur. Genom digitaliseringen har detta gått i rasande fart. På sekunder och efter den heliga marknadens nycker kan tillvaron för hundratals, tusentals och miljoner människor förändras negativt. Det finns som sagt oerhört mycket att slå ned på gällande det moderna, globala ekonomiska systemet.
Vi befinner oss där vi är idag för att vi har tillåtit oss själva att vara här. Vi har på kollektiv nivå frivilligt tillåtit oss att våra pensioner kan spekuleras bort, coronavirus eller ej. Men nu är vi här. I vad som troligtvis kommer göra 20-talet än mer likt ett annat 20-tal. Det kan även vara just detta vi faktiskt behöver. Inte att frukta för våra liv när någon hostar, men det kan vara renande att vårt folk inser att det nuvarande ekonomiska systemet är djupt problematiskt och brister både här och där. För den brutala sanningen är att om vi knyter an alla delar av våra liv, känslor, kultur, besparingar och traditioner till ekonomi, kommer allt reduceras till just ekonomi. Livet är mer än kronor och ören. Aktier och obligationer med för den delen.
Det ekonomiska har invaderat alla sinnen, sfärer och mänskliga yttringar. Coronaviruset och dess effekter må vara dödliga för väldigt många, men även ge oss en möjlighet. En möjlighet tillbaka till traditionen. En möjlighet att välja en ny väg när den gamla rasar.
Att den moderna världen skulle falla en vacker dag har sagt sig självt. Det är i grunden positivt. Vem trodde egentligen att det skulle kunna ske smärtfritt? Vem tror att man rensar ogräs utan att rycka upp rötterna?
Det är så sant som det är sagt.
Starka män skapar goda tider, goda tider skapar svaga män, svaga män skapar svåra tider, svåra tider skapar starka män.