Minst sex av nio personer som har avlidit under coronapandemin i Stockholm är så kallade svensksomalier. Somalier som uppehåller sig i Sverige. Det är den svensksomaliska läkarföreningen som konstaterar siffrorna.
Enligt region Stockholm har det i skrivande stund avlidit nio personer på grund av coronaviruset. Nu går svensksomaliska läkarföreningen ut och förklarar att mer än hälften av de avlidna är så kallade svensksomalier.
– När det spreds till Sverige fanns det inte så mycket information på somaliska och många levde som vanligt, säger Jihan Mohamed, styrelseledamot i föreningen, till SVT:s Agenda. Det ska även tilläggas att läskunnigheten bland somalier i världen är låg. Så oavsett om det har eller inte har funnits informations på somaliska är det inte hundra procent säkert att alla så kallade svensksomalier har kunnat uppfatta varningarna.
– De flesta hade underliggande sjukdomar. Men en man i 60-årsåldern, som avled i går, gav ett väldigt välmående intryck även om vi inte känner till hans sjukdomshistorik. Många blev chockade när de fick veta att han hade dött, fortsätter läkaren Jihan Mohamed.
Inte enbart etnisk tillhörighet som sticker ut
Enligt Jihan Mohamed var fem av de sex avlidna med så kallad svensksomalisk bakgrund bosatta i Järvaområdet i Stockholm, som består av stadsdelarna Kista,Rinkeby och Spånga,Tensta. Den sjätte var hemmahörande i Järfälla kommun. Orter som vanliga svenskar numer betraktar som no-go zoner som knappt är en del av Sverige då det är en majoritet icke-svenskar som bor där.
Trångboddhet är en förklaring till varför människor lättare begår brott om man ska tro politiskt korrekta bedömare. Det är även en anledning till att somalier bosatta i Sverige är mer utsatta för smittspridning, där verkar dock de politiskt korrekta bedömarna få rätt. Någonting som även Jihan Mohamed själv förklarar.
– Jag vet inte varför just Järvaområdet sticker ut när det gäller avlidna i Covid-19, men många bor trångbott här. Flera generationer kan bo i samma lägenhet och det kan spela in. Samtidigt vet vi också att folkhälsan generellt sett är sämre i utsatta områden som Järva, säger Jihan Mohamed.
Men det är även så att det inte enbart är trångboddhet och bristen på information på somaliska som gör att somalier blir drabbade av coronaviruset. Enligt Jihan Mohamed så kan det även bero på kulturella aspekter som gör att man blir smittad.
– I den somaliska kulturen är det viktigt att umgås, stötta och besöka varandra, speciellt om någon är sjuk. När viruset spreds till Sverige fanns det inte så mycket information på somaliska och många levde som vanligt.
Detta vill nu den svensksomaliska läkarföreningen råda bor på. För att hälsa på en coronasmittad för att bjuda på fika och kramas är ingenting att rekommendera. Därför kommer nu svensksomaliska läkarföreningen nu ge ut information angående coronaviruset till somaliska invånare i Sverige.
Vi får dock hoppas att läskunnigheten är god.