En jordbävning med epicentrum 60 km norr om Zagreb drabbade igår Kroatien. Egentligen råder utegångsförbud i huvudstaden, men myndigheterna lättade på den regeln eftersom människor tvingades ut ur sina hem. Bland annat en förlossningsklinik och domkyrkan drabbades. Inga människor har dock omkommit.
Kroatien står inför dubbla svårigheter den här våren. Som alla andra länder är Kroatien hårt drabbat av coronaviruset och dess följder. Igår inträffade därtill en jordbävning på morgonen med en styrka på ca 5,3 på richterskalan. Det var framför allt huvudstaden Zagreb som drabbades, men jordbävningen kändes av så långt bort som i flera av grannländerna. Epicentrum låg 6 mil norr om Zagreb.
Ingen ska ha omkommit av jordbävningen, men sjutton personer har skadats, bland annat en tonårig flicka som kämpar för sitt liv. Dessutom har många tvingats utomhus i det kalla vädret med risk för sjukdomar, inte minst coronasmitta. En förlossningsklinik som drabbades tvingade flera mödrar med nyfödda barn i famnen ut på gatan. Så småningom fick de härbärge i ett studenthem.
Många hus har skadats, dock relativt lindrigt. Det är mest delar av husen som har skadats; hela hyreshus har inte störtat samman. Den mest uppseendeväckande skadan råkade den berömda domkyrkan i Zagreb ut för. Det ena tornets spets gick sönder varmed ganska stora stenmassor föll ner ca 100 meter. Kyrkan i övrigt står dock stabilt kvar.
Jordbävningen inträffade just när det råder utegångsförbud i Kroatien på grund av coronaviruset. Det förbudet lades förstås åt sidan under gårdagen så att drabbade, hjälppersonal och frivillig hjälpkraft kunde göra sitt jobb.
Händelsen visar hur skört det moderna samhället kan vara. Hade olyckan varit större, med en starkare jordbävning, hade katastrofen varit ofattbar eftersom sjukvården och hela samhällsapparaten är så ansträngd av coronaviruset. Anta att de lätta restriktionerna i Sverige gör att coronasmittan exploderar nästa vecka och att det några dagar efteråt blåser in en storm som orkanen Gudrun 2005, vilken slår ut stora delar av elnätet.
Det är något att ha i åtanke nu när myndigheterna och så många svenskar verkar ta lätt på coronaviruset.