Smittspridningen har inte tagit fart på riktigt än, och när den gör det kommer den härja och behovet av sjukvård att öka i tre månader innan vi når toppen och kan se att kurvan vänder. Detta menar Folkhälsomyndigheten i en ny prognos man helst inte verkar tala om.
Många har velat veta när livet kan tänkas återgå till det normala igen, men sådana svar har uteblivit eftersom man inte vet. Samtidigt som ingen faktiskt kan se in i framtiden, så har Folkhälsomyndigheten faktiskt en tidsplan och en modell man arbetar efter, men som inte kommunicerats ut speciellt tydligt.
I en artikel i Sydsvenskan meddelar Anders Tegnell att man väntar på ”dag noll”, alltså den dag då kurvan ”sticker iväg” och smittspridningen tar fart på allvar. Vi är inte där än, inte ens i Stockholm där smittspridningen pågått som värst. Efter att vi når ”dag noll” räknar Folkhälsomyndigheten med att det kommer ta 87 dagar, alltså nästan tre månader, innan vårdbehovet är som störst och vi där med har nått toppen och kurvan kan vända neråt igen.
Skulle smittspridningen ta fart på allvar imorgon skulle alltså toppen vara nådd någonstans i slutet av juni. Tegnell hoppas dock att vi kommer kunna vänta länge innan dag noll, för att stigningen då ska bli så liten som möjligt eftersom att många utanför riskgrupperna redan smittats i lagom takt.
– Det är de erfarenheterna vi har från Kina och andra länder, men sen vet vi inte hur det blir. Ju längre vi kan vänta på toppen med relativt liten andel fall, desto mindre blir den sista vågen. Det här är vad vi tror i dag. Om någon vecka kommer vi säkert att skruva på prognoserna och det är så vi kommer att fortsätta arbeta, säger statsepidemiologen.
Frågan är om det kommunicerats till verksamheter som är beroende av normala människoflöden att man räknar med minst tre månader innan kurvan ens vänder neråt. Eller om svenskarna är införstådda i att det där med att inte träffa äldre släktingar kan gälla resten av året. Annars är det nog dags att man gör sig redo för det, åtminstone om man får tro Tegnell.