Idag presenterades ytterligare ett krispaket från regeringen under en pressträff. Paketet fokuserar på att hjälpa små och medelstora företag och innehöll bland annat sänkta arbetsgivaravgifter och en statlig företagsakut.
Regeringen går nu in med ett omfattande krispaket för att stödja alla de små och medelstora företag som befinner sig i kris. Därför sätter man ned arbetsgivaravgiften för upp till 30 personer, för att underlätta för företagen att behålla sin personal. Sänkningen omfattar lönesummor upp till 25 000 kronor per anställd och år.
Detta gäller under fyra månader, mars till juni och gäller alltså retroaktivt. Det enda som företagare fortfarande måste betala är ålderspensionsavgiften på 10 procent.
Samma sänkningar gäller egenavgifter. Beräknad kostnad för staten 33 miljarder kronor.
De företag som betalar moms årsvis får även möjlighet att skjuta fram denna.
Statlig företagsakut och återbetalning av preliminärskatt
Man inför även en statlig företagsakut för att kunna säkra att företag får lån, då många banker inte lånar ut pengar på grund av de osäkra tiderna. Maxbeloppet är 75 miljoner kronor garantiavgiften kommer vara beroende på bankens riskklassning av företaget.
Löptiden är på tre år, och under det första året behöver man inte betala någon ränta. 100 miljarder har öronmärkts till detta.
Småföretagare får även möjlighet att begära tillbaka den preliminärskatt som betalats in för 2019. Denna kan betalas senare, eller kvittas mot förluster i företaget. Detta sker under de kommande sex åren.
Detta är inget som sker automatiskt utan man måste ansöka om det, därför rekommenderar man att vänta med att lämna in deklarationen tills alla beslut fattats och skatteverket hunnit uppdatera sina IT-system.
Regeringen lägger även 5 miljarder kronor på att gå in och täcka upp hyreskostnader upp till halva beloppet.