Gårdagens nöjda statsepidemiolog var som bortblåst under dagens presskonferens. Det var inga positiva nyheter och allt mer tyder på att explosionen av smittade och allvarligt sjuka snabbt kommer närmare även i Sverige.
Det ser mörkt ut, kort sagt. Det är sammanfattningen av dagens presskonferens. Den omtalade ”dag noll”, då smittspridningen börjar accelerera våldsamt kan redan ha inträffat i Stockholm och sker snart i hela riket.
Anders Tegnell poängterar redan inledningsvis att de nästan 500 000 smittade vi känner till i världen är toppen på ett isberg. De verkliga siffrorna är betydligt högre. Och i hela Sverige börjar nu kurvorna peka på ett oroväckande sätt uppåt, och tyvärr även bland den gruppen hela Sverige ställt om för att skydda – de äldre.
Totalt i Sverige har man nu 3 000 bekräftade fall, 66 dödsfall och 178 personer som vårdas på intensivvårdsavdelningar. Ökningen är kraftigast i Stockholm där sjukvården redan nu är under ordentlig press. Och, ska vi minnas, ökningen har knappt börjat.
Tegnell påpekade att de som avlidit troligen blivit smittade för fyra veckor sedan, och de som ligger på IVA för ett par veckor sedan. Vi har alltså en kraftig fasförskjutning. Och de som blir smittade och behöver intensivvård behöver ligga där länge, vilket innebär att trycket successivt kommer byggas upp under lång tid.
Även som strategin med att försöka förhindra att många insjuknar samtidigt, att hålla ”kurvan flack” så kommer det bli ”jättejobbigt” för sjukvården enligt Tegnell.
Informationskampanj mot utlänningar och äldre
Det är fortfarande svårt att få många av de äldre att lyssna, och det har kommit in signaler om att dessa inte följer rekommendationerna. Därför lanserar nu en informationskampanj i dagspressen, på TV-kanalen Axess och genom annonsering på Facebook. Annonserna på Facebook kommer vara på fem olika språk, och på Folkhälsomyndighetens hemsida på hela 16.
Thomas Lindén från socialstyrelsen gick igenom vilka principer som kommer gälla när man tvingas välja vilka som ska få vård eller inte – och betonade att detta endast kommer användas när alla resurser är uttömda. Det är ”allas lika värde”, som gäller. Dock med betydelsen att man inte får rangordna patienter efter exempelvis social ställning eller, får man anta, nationalitet.
Man följer även rådande riktlinjer om att den som har störst behov av vården ska få den först, och även den som har mest nytta av åtgärderna.
MSB informerade även om detaljer kring vilka som har rätt till barnomsorg om skolorna stänger. Det finns en lista på vilka yrken som berörs på MSBs hemsida.
Tegnell fick många kritiska frågor om den upplevda otydlighet som varit senaste dagarna, där Tegnell ena dagen säger att läget är ”stabilt” och Stockholm några timmar senare säger att ”stormen är över oss”. Tegnell hävdade med bestämdhet att det är två olika saker, den allmänna smittspridningen och situationen lokalt.
Vänta inte på vad regeringen säger
Det finns dock ingen anledning att vänta på vad regeringen säger innan man agerar. Lyssna på vad Dan Eriksson, ordförande för Det fria Sverige har att säga om saken och ta ditt ansvar:
https://www.youtube.com/watch?v=x3cSRPr3rUU&feature=emb_logo