Över hela Sverige förbereder man sig nu för ett stort antal döda i Covid-19. Fler bårhus öppnas, ishallar förbereds för att förvara kroppar och krematorierna ser över sin kapacitet. För fler döda blir det. Men ingen vet hur många.
Över hela Sverige förbereder sig nu de branscher som hanterar döda för ett kraftig ökning, en ökning som man beräknar komma snart. Men exakt när kan ingen säga.
I Stockholm har man dragit fram riktlinjer för hur avlidna i coronaviruset ska hanteras. Det är viktigt att kropparna behandlas korrekt eftersom smittorisken är stor. Alla som kommer i kontakt med kropparna måste ha skyddsutrustning, och detta gäller även anhöriga som vill säga adjö.
Krematorier har ”god kapacitet” – så länge personalen är frisk
I Sverige finns sammanlagt 58 krematorier och de flesta finns i söderut. Nu ser man över sin kapacitet och förbereder samarbete om det kommer fler kroppar än man hinner med. Och kapaciteten är god, berättar Jan-Olov Andersson som är vd för Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund. Men det gäller bara så länge personalen är frisk.
– Det största problemet kommer inte vara kapacitetsmässigt, utan får vi problem så beror det på att personalen vid något av de större krematorierna blir satta i karantän, eller att alla blir sjuka så att man får stänga på grund utav det. Då kan det uppstå bekymmer.
För att säkra upp ifall bårhusen och krematorierna inte räcker utökar man nu kapaciteten i både Göteborg och Stockholm. I Stockholm öppnar man fler bårhus, ett på Bromma och ett på Dalens sjukhus.
I Västra Götaland ser man över möjligheterna att använda ishallar som tillfälliga bårhus.
Även inom Svenska Kyrkan anser man att man har god förmåga att klara av den ökade arbetsbördan, men även här gäller bara det så länge personalen är frisk. Kapaciteten är god, men måste höjas, och blir personalen sjuk ”har vi problem”, säger Eva Årbrandt Johansson, nationell samordnare för begravningsverksamheten.