Vid en pressträff idag berättade regeringen att man inför besöksförbud på samtliga äldreboenden och att man kommer att börja testa betydligt fler för Covid-19.
Statsminister Stefan Löfven inledde pressträffen med en uppmaning till svenska folket:
– Det som har störst betydelse för hur många som blir sjuka, hur sjukvården ska klara av den här situationen och ytterst hur många som förlorar livet, det är den insats som var och en av oss gör varje dag. Det är vår gemensamma förmåga att under lång tid nu härda ut, bita ihop och orka dra sitt strå till stacken. Det är det som i slutet fäller avgörandet. Så för varje uppoffring som du gör, ökas möjligheterna för samhället att hantera den här situationen.
– Jag vill inskärpa en gång till att varje svensk har inte bara en skyldighet utan även en plikt att skydda sig själv i syfte att skydda andra.
Löfven sa, och påpekade att han kommer upprepa detta under de kommande veckorna, att det gäller att stanna hemma i påsk, framförallt för att inte belasta mindre orter med många allvarligt sjuka. Man bör heller inte låta sina barn ”gå till grannen och be om godis”.
Besöksförbud på äldreboenden
Det införs totalt besöksförbud på samtliga äldreboenden i hela landet. Detta har tidigare varit en rekommendation, som har följts i hög grad. Ett förbud gör det dock enklare för äldreboendena att förhindra påstridiga besökare och det gör att även de boenden som inte följt rekommendationerna nu tvingas göra det.
Regeringen bedömer även att det nu är rätt tillfälle att utöka testningen. Detta, menar man, beror på ett flertal faktorer. Bland annat så har man nu tillgång till tillräckligt pålitliga test, och hela den personalkedja som behövs för att kunna testa mer finns på plats.
Inledningsvis kommer den utökade testningen att rikta sig till sjukvårdspersonal som i dagsläget är sjukskrivna med influensa-symptom. Om de testas negativt kan de återgå till arbetet. Detta kan leda till att ”en betydande mängd personal frigörs”, hoppas man.
Man kommer även att se vilka som redan har haft Covid-19 om därmed kan vara immuna.
– I uppdraget ingår testning för genomgången infektion. Det förväntas att den som har Covid-19 utvecklar en immunitet, och det finns ju absolut uppenbara fördelar i att veta om en person har haft sjukdomen eller inte, framförallt för personer i riskgruppen och personal i samhällskritisk verksamhet. Samtidigt har vi i dagsläget inte full kännedom om exempelvis hur lång tid man är immun, sa socialminister Lena Hallengren.