Positiva siffror från den svenska intensivvården tyder på att Sverige inte ser den explosionsartade ökningen av människor som behöver intensivvård många av oss befarat. Detta kan så klart komma att ändras, men varför talas det inte mer om dessa siffror?
I dessa tider av siffror, grafer och prognoser kan det vara svårt att veta vad man ska titta på. Antal smittade innebär ju egentligen bara antal smittade som behöver sjukvård, så vi vet inte hur många som de facto är smittade. Antal döda är också en svår siffra att gå på i ett så här tidigt stadium då väldigt mycket beror på vilka grupper i samhället som smittan spridit sig till, och i dagsläget vet vi inte heller om det är det nya coronaviruset som tagit deras liv eller om de skulle ha dött ändå — man konstaterar bara att personerna burit på viruset.
Vad vi däremot bör hålla ögonen på är belastningen på intensivvården. Det är en överbelastad intensivvård vi vill undvika, eftersom det är då folk riskerar att dö inte bara av viruset i sig, utan för att de inte kunnat få den vård som hade kunnat rädda deras liv.
Svenska intensivvårdsregistret samlar data från Sveriges intensivvårdsavdelningar och presenterar dem i lättförståeliga tabeller och grafer. Med anledning av det nya coronaviruset och Covid-19 har man tagit fram en speciell rapport som rör Covid-19 i svensk intensivvård. Här kan vi enkelt utläsa hur många vårdtillfällen med Covid-19 som hamnar på svenska intensivvårdsavdelningar.
Datan vi får ta del av behandlar vårdtillfällen, och inte patienter, och en patient kan ha flera vårdtillfällen när de flyttas mellan avdelningar vilket betyder att antalet patienter är ännu lägre än andelen vårdtillfällen. Inte heller tar datan hänsyn till utskrivna patienter, så antalet vårdtillfällen är inte detsamma som antal patienter som just nu behöver intensivvård.
När vi tittar på rapporten ser vi något väldigt intressant. En kraftig stigning påbörjade den 18 mars, men redan 22 mars stabiliserades antalet nya vårdtillfällen och de senaste dagarna har de minskat — från 46 stycken den 29 mars till 29 stycken den 31 mars. En minskning med 36 procent!
Problemet som uppstår är så klart att många av dessa patienter behöver intensivvård över längre tid, vilket gör att intensivvårdsavdelningarna riskerar att bli överfulla vilket kan få katastrofala konsekvenser för den som behöver intensivvård.
Men varför får inte de här siffrorna större plats i media? Det är ju faktiskt glädjesiffror! Många med mig hade nog förväntat sig en om inte exponentiell ökning så åtminstone en regelbunden ökning, men det är alltså inte vad vi ser just nu. Detta kan så klart komma att ändras, speciellt om viruset får stor spridning bland riskgrupperna.
Men än så länge finns det hopp om att Sverige ska kunna undvika de värsta scenarion vi kan föreställa oss, så länge vi ser till att skydda riskgrupperna och agerar eftertänksamt.