Antalet anmälda falska femhundrakronorssedlar har ökat med 600 procent jämfört med samma period förra året. Vet du hur man skiljer en äkta sedel från en falsk? Vi hjälper dig.
Det är rekordmånga falska sedlar i omlopp, och alla är femhundrakronorssedlar. Från januari till mars har polisen fått in anmälningar om totalt 707 stycken, en ökning med 600 procent jämfört med samma period för ett år sedan.
18 av dessa falska sedlar gavs som betalning vid ett mobiltelefonköp i Nässjö. Två män i 25-30-årsåldern köpte en mobiltelefon för 9000 kronor. När de lämnat platsen upptäckte kvinnan som sålt telefonen att de var falska.
Enligt Michael Johansson på NOA (Nationellt forensiskt centrum) kan en delförklaring till de ökade anmälningarna vara den minskande handeln med kontanter. Eftersom folk inte längre vet hur en äkta sedel ska se ut, och kännas, upptäcks de falska sedlarna för sent, när affären väl är genomförd.
– Vi har aldrig fått in så mycket ärenden kring falska sedlar som nu. I dagens samhälle hanterar vi allt mindre kontanter vilket har lett till att många är ovana med fysiska sedlar och vet helt enkelt inte hur en äkta sedel ska se ut eller kännas.
Så ser du om sedeln är falsk
Det är lätt att skilja en falsk sedel från en äkta, om man bara vet vad man letar efter. Gäller det en femhundrakronorssedel är det främst två saker man ska kontrollera noga:
På vänster sida finns det tre rektanglar. I dessa rektanglar växlar det mellan kungakronor och ”KR” när man rör sedeln. Dessa rektanglar är mycket svåra att förfalska.
Till höger på sedeln, bredvid porträttet på Birgit Nilsson, finns en G-klav avbildad, tillsammans med ”500”. Färgen här skiftar mellan grönt och guld på en äkta sedel.
Var försiktig, särskilt om du säljer saker privat och köparen vill betala kontant. För att vara helt säker bör du begära betalning elektroniskt, även om kontanter givetvis är att föredra generellt.