Regeringen får som den vill. Riksdagen har gett dem rätt att fatta beslut i coronarelaterade frågor utan att först söka deras godkännande. Efter ett flera timmars långt sammanträde med partiledarna lyckades man komma överens. Dessa nya regler gäller fram till september i år.
Både lagrådet och flera partier har tidigare kritiserat regeringens förslag om att få utökad makt. Det gäller att regeringen inte längre ska behöva söka riksdagens godkännande för att fatta beslut om exempelvis hur restauranger och barer ska hålla öppet. När det råder en coronaepidemi måste man kunna fatta snabba beslut, har regeringen argumenterat och generellt har inställningen från riksdagspartierna varit positiv.
Man har dock eftersökt ökad tydlighet i förslaget. Främst handlar det om att riksdagen ska ha möjlighet att i efterhand rösta ned de beslut som regeringen fattat. Idag möttes samtliga partiledare och regeringen för att diskutera denna kritik och förhandlingarna var lyckade. Regeringen får som den vill, och behöver inte längre, under en period, först gå till riksdagen utan kan fatta beslut själva. Men precis som bland annat Moderaterna krävt så har riksdagen ett veto och kan i efterhand rösta ned de nya bestämmelserna.
De nya bestämmelserna gäller i tre månader. Regeringen har dock inte rätt att fatta vilka beslut de vill utan riksdagens godkännande. De får till exempel inte besluta om allmänt utegångsförbud. Där gäller fortfarande riksdagens godkännande i förhand.
Samtliga partiledare verkade nöjda efter förhandlingarna, rapporterar SVT. Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna, poängterade att dessa nya rutiner inte innebär att regeringen ensamt får fatta beslut.
– Vi är nöjda med att våra krav har hörsammats. Hur ska riksdagen garanteras makt kring de förordningar som regeringen lägger fram, det vill säga, vi ger dem möjlighet att handla snabbt men vi ger de inte makt att ensamma fatta beslut.