Förbundsdagen beräknas besluta om att tvångsvaccinering, med minst tre sprutor, ska gälla från och med sommaren. I detta läge kan det bara handla om att straffa en befolkning man tycker är för olydig, menar Dan Eriksson.
I Österrike är beslut om vaccintvång redan fattat, och börjar gälla från februari. I grannlandet Tyskland pågår fortfarande diskussioner, men nu börjar allt mer konkreta förslag ta form.
Enligt public service-kanalen Bayerischer Rundfunk väntas beslut nu fattas om tvångsvaccinering från och med sommaren, vilken ska omfatta alla över 18 år och minst tre sprutor.
De senaste veckorna har de folkliga protesterna, som utspelar sig på tusentals platser runt om i förbundsrepubliken, ökat i deltagarantal. Samtidigt har flera länder valt att gå ut med datum då man helt ska slopa restriktioner. Nyare undersökningar från YouGov visar också att det stödet för tvångsvaccinering sjunker i Tyskland, och allt fler är motståndare till idén, även om en knappt majoritet fortfarande tycker det är en bra idé.
Att Tyskland i detta läge ändå väljer att gå vidare med tvångsvaccinering av befolkningen tydliggör att det inte handlar om folkhälsa eller att se till folkets bästa, utan om att till varje pris se till att medborgarna visar lydnad inför överheten. Lite som att Fredrik Reinfeldt ville straffa svenskarna med mer invandring efter att de röstat på Sverigedemokraterna, vill Olaf Scholz och hans regering straffa tyskarna för att de vägrar göra som de blir tillsagda.
Räkna med ännu större protester, både fredliga och våldsamma, de kommande månaderna i Centraleuropa.