Det är är sida tre av totalt fyra i den här artikeln — här kan du läsa artikeln från början!
Vårdkasetätt i Västergötland
I forntidens Västergötland sammanstrålade hela sex vårdkaslinjer från samtliga väderstreck på kullen Uppsala (Ubsol) i Ledsjö socken. Strax intill detta Uppsala ligger dessutom ett berg som heter Riksberget och en by som heter Rikesäter.
Flera av vårdkaslinjerna som sammanstrålar i det västgötska Uppsala har slutstationer som ligger i andra landskap än Västergötland. Detta tyder på att de ingick i en organisering på riksnivå. Vid anläggandet av dessa vårdkaslinjer tycks följaktligen rikets centralmakt ha varit belägen i Västergötland, något som skulle kunna understödjas av det faktum att Västergötland bibehöll sin centrala roll för styret av Sverige även långt efter att centralmakten flyttat norrut, i och med att nästan alla medeltida svenska kungar var komna från Västergötland.
Västergötland utgjorde Sveriges maktcentrum ända tills riket expanderade norrut och införlivade Mälardalen och Bergslagen, varvid Sigtuna från slutet av 900-talet kom utgöra rikets huvudstad. I samband med riksexpansionen norrut inrättades också vårdkassystemet i de nya landsdelarna.
Stockholm tar över
På 1200-talet kom det strategiskt viktigare belägna Stockholm att grundas av göten Birger Jarl och överta Sigtunas funktioner. Sigtunas maktpolitiska betydelse gick därmed förlorad. Från och med denna tid kom rikets vårdkaslinjer att sammanstråla i den nya huvudstaden Stockholm.
Vårdkaslinjer inrättades då inte blott på fastlandet och längs kusterna, även på öarna i Skärgårdshavet och Ålands hav placerades vårdkasar som kunde förbinda den nyligen införlivade östra rikshalvan med det övriga Sverige.
Geografiska namn som innehåller något av orden bål, eld, kall, karl, kase, kummel, ljus, lunne, rök, vak, vatt, vett, viti, vittur, våt samt motsvarigheter till fornsvenska wardher som utvecklats till ord som val, var, vard, varden, varn, vål, vår och vård indikerar ofta att de tidigare varit vårdkasplatser.
Ortnamn som Varberg, Varnhem, Vålberg, Vårberg och Vårgårda vittnar följaktligen om att forna vårdkasplatser funnits i närheten. Ordet böte som förekommer i många geografiska namn längs Östersjökusten i Sverige och Finland har troligen också en koppling till forna vårdkasplatser.
Vårdkasarna var inte enbart ett svenskt system, utan återfanns även i bland annat antikens Grekland och Tyskland.
Läs resten av artikeln genom att bläddra bland sidorna här nedan!
Gillar du Dagens Svegot? Vi får inga offentliga stöd och har inga stora annonsörer i ryggen. Vårt arbete görs möjlighet tack vare stödprenumeranter och gåvor. Om du tecknar en stödprenumeration slipper du se den här texten i framtiden, och får dessutom tillgång till alla våra program i efterhand och utan reklam.