En djupgående diskussion om nationalismens innersta väsen och konservatismens tillkortakommanden, med utgångspunkt i två artiklar som spänner över ett halvsekel men som båda är högaktuella idag.
I dagens avsnitt tar Dan Eriksson och Magnus Söderman ett grepp om två artiklar som belyser fundamentala frågor för den nationella rörelsen. Den första är en nyskriven text av Dan Eriksson som analyserar TV-programmet ”Allt för Sverige” och använder det som utgångspunkt för en djupare diskussion om blod och jord, identitet och längtan efter rötter.
Genom att studera hur svensk-amerikaner reagerar när de möter sitt förfäders land, drar Eriksson paralleller till unga nationalisters längtan efter ett Sverige som de själva aldrig upplevt. Diskussionen rör sig genom Carl Jungs teorier om det kollektiva omedvetna, det tyska begreppet ”Fernweh” och den djupa, nästan fysiska längtan efter en plats man aldrig besökt.
I programmets andra del analyserar duon William Pierce klassiska text ”Varför konservativa inte kan vinna” från 1971. Med denna artikel som grund dissekerar de konservatismens fundamentala svagheter – dess defensiva natur, dess oförmåga att ta initiativ och dess tendens att fira små segrar medan den kontinuerligt förlorar mark till den revolutionära vänstern.
Samtalet rör sig mellan historia och nutid, från den tyska Völkisch-rörelsen till dagens politiska situation med Sverigedemokraterna. De diskuterar hur konservativa gång på gång flyttar sina positioner bakåt, accepterar tidigare otänkbara förändringar och hur detta mönster fortsätter än idag.
Programmet avslutas med en diskussion om behovet av en revolutionär, kreativ nationalism som kan ersätta den defensiva konservatismen. En nationalism som förstår att den är del av en evig kamp och som därför aldrig kan slå sig till ro med tillfälliga framgångar.