USA hotar Iran och Iran hotar USA i kölvattnet av raketattacken mot Qasem Soleimani i Irak. Iraks parlament har röstat för att USA med allierade ska lämna landet, vilket USA tänker ignorera. Att världen håller andan är ingen underdrift. Låt oss därför se hur Sverige och svenskarna kan drabbas om hoten blir verklighet.
Sannolikheten för en direkt konfrontation mellan USA och Iran; med trupper på marken likt det vi såg i Irak 2003, är inte stor. Båda parter vet att det är en riktigt dålig idé. Iran vet det eftersom de skulle förlora om USA gav sig f-n på att besegra dem och USA eftersom de vet att det skulle kosta ohyggligt mycket. Därtill skulle något liknande definitivt kunna utlösa ett storkrig i regionen med inblandning från såväl Ryssland som Kina, för att inte tala om alla andra länder, diverse miliser och terrorgrupper som finns på plats.
Något annat som också talar mot att man vill ha denna typ av storkrig är att Israel skulle vara mycket hotat och med tanke på att USA och västs primära bevekelsegrund för de eviga krigen i Mellanöstern är Israels säkerhet, så vill man inte riskera att starta något man inte vet hur det ska sluta. Israel å sin sida har den fortsatta drömmen om Eretz Yisrael (Israels land), ett Storisrael som i princip omfattar hela regionen, men det ligger ännu långt bort. Israel (och därmed USAs) främsta intresse är inte ett storkrig utan ett konstant kaotiskt läge där de olika arabiska folken, samt det persiska Iran, ligger i luven på varandra; dels på grund av olika geopolitiska skäl, men också religiösa (sunnni och shia).
Om USA med sin koalition skulle göra sig omöjlig i området och till råga på allt (om än tillfälligt) ena arabstaterna och Iran, så kan det sluta hur som helst. Risken för det är kanske inte så stor, men när Trump hotar att angripa mål som är kulturellt viktiga för det iranska folket så är man ute på farligt vatten. Samma idé hade IS för övrigt. I sammanhanget måste man förstå att också arabledarna (även de som är lojala med USA) till syvende och sist har en folkopinion att förhålla sig till. Blir trycket för hårt så kanske man till sist måste släppa gamla allianser.
Med allt ovan i åtanke så är en sak säker; det kommer bli rörigt i Mellanöstern. Rörigare än på länge. Under IS sista tid (ja, de finns kvar men har inte samma kraft) kunde vi se hur Iran och USA helt plötsligt var på samma sida ett tag. Bilderna på den nu avrättade Qasem Soleimani tillsammans med amerikanska soldater och sina egna milismän visar läget för inte så länge sedan. Då gick det bra för USAs president att samarbeta med mannen som han något senare kallade för den främsta terroristen. I sig inget nytt under solen.
USA finansierade och utbildade Usama bin Ladin; USA satte mullorna i Iran vid makten; USA var allierad med Saddam Hussein; USA finansierade och beväpnade IS. Mellanöstern är en salig röra och det kommer bara blir värre. Det hela är ett olösligt problem om vi ska se krasst på saken. Det kommer tider av mer eller mindre lugn, men någon fred kommer inte bli av och förr eller senare kommer antingen USA/Israel vara herrar på täppan, eller så kommer de inte vara alls. Men detta är ett helt annat ämne. Vi kan sluta oss till att det kommer att bli rörigt, våldsamt och eländigt. Kanske värre än när IS gjorde sina framstötar och etablerade sitt kalifat. Detta kommer att påverka oss i Sverige och det måste vi vara förberedda på. Låt oss se på vad som väntar oss.
Hur kommer detta att påverka oss i Sverige? Är vi förberedda? Läs hela analysen genom att logga in på Svegot Plus eller lösa en prenumeration nedan.