Efter förändringar i EBO-lagen (lagen om eget boende) kan kommuner nu peka ut vissa områden som ”utsatta”. Migranter som väljer att flytta dit har inte rätt till vissa ersättningar. Detta i ett försök att hindra för hög koncentration av icke-svenskar i vissa områden. Men flera kommunledningar har sett detta som en möjlighet att helt slippa undan kravet på att ta emot fler invandrare genom att helt enkelt hävda att hela kommunen som ”utsatt”.
Nyligen ändrades reglerna i den så kallade EBO-lagen, som Svegot tidigare skrivit om. Förändringarna innebar att utlänningar inte själva har full rätt att bestämma var de ska bo, om de vill ha rätt till alla bidrag. Istället har 32 kommuner fått rättigheten att peka ut vissa områden som anses extra problematiska. De utlänningar som flyttar dit får klara sig med färre bidrag.
Detta i ett försök att integrera utlänningar bättre i samhället, genom att med milt tvång få dem att flytta till områden med fler svenskar.
En möjlighet till andningspaus
Men här såg flera kommuner en möjlighet, en möjlighet till lite andrum. Genom att hävda (med all rätt) att det inte bara är delar av, utan hela kommunen, som är utsatt hoppas man göra området oattraktivt för bidragstagare. Detta har givetvis väckt en del kritik från bland annat Miljöpartiet och Centerpartiet som hävdar (kanske även det med all rätt) att detta är att missbruka lagen.
Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande i Landskrona , säger till Sveriges Radio att de måste få en liten andningspaus om integrationsarbetet ska kunna fungera som tänkt.
– Landskrona är ju en av de städer som har tagit emot ett stort, kanske ett oproportionerligt stort, ansvar för den nationella migrationspolitiken. Och för att vi ska kunna fullgöra vårt integrationsuppdrag, så behöver vi ett andrum i själva mottagandet
Även Katrineholm, Kristianstad och Helsingborg går i liknande tankar.
Men från Miljöpartiet varnar man för att det kan komma ändringar i den nya lagen om den inte ”fungerar som tänkt.”
Det är stor risk att man drar i nödbromsen när kommuner på detta sättet försöker skydda sig mot de kostsamma och bidragsberoende utlänningarna. Det rimliga vore givetvis att göra inte bara hela kommuner, utan hela Sverige till ett ”utsatt område” där bidragen kraftigt dras ned.
Och ett sådant Sverige har vi framför oss, men vi får nog ha tålamod för så länge Miljöpartiet och liknande stollar har någon form av makt kommer skattepengarna fortsätta rinna ned i migranternas fickor.