Efter många om och men så är det dags. Kanske kommer vi kunna blicka tillbaka och säga: ”det var då EU började falla”, eller så lunkar det på som vanligt. Ett verkar dock helt säkert nu. Storbritannien tackar för sig och lämnar EU.
Storbritannien var med i EU när det hette EG. 1973 anslöt man sig och då bemödade man inte ens att hålla en folkomröstning. Den fick vänta till 1975 då man frågade britterna om de ville vara kvar. Det ville de. Eller 67 procent ville det, fullt tillräckligt alltså. Sedan dess har stödet för att fortsätta tillhöra unionen minskat. Inte i takt med att monstret växt, men i alla fall tillräckligt för att man den 23 juni 2016 höll en folkomröstning om utträde.
Alla experter var ense om att stanna kvar-sidan skulle vinna, så när det visade sig att lämna-sidan kammade hem det hela med 51,9 procent av rösterna blev det smått kaosartat. Somliga krävde att omröstningen skulle underkännas. Andra menade att man måste få till stånd en ny omröstning (och sedan antagligen ännu en omröstning om resultatet fortfarande blev ”fel”) medan ytterligare andra vitt och brett konstaterade att dylika folkomröstningar var ett hot mot demokratin.
För den som följde med debatten var det tydligt att liberala demokrater är riktigt dåliga förlorare. Och inte blev det bättre för dem heller. Den åttonde november samma år gick USA till presidentval och mot alla experters spådomar så vann Donald Trump med sin nationalistiska agenda. Direkt kom samma klagosånger och ifrågasättande av fria val. De liberala demokraterna i världen var ense om att folk inte vet sitt eget bästa och att demokrati egentligen handlar om att skydda minoriteter (som Göran Rosenberg skrev).
I USA tjöt demokraterna om riksrätt samma natt som det stod klart att Trump vunnit. I Storbritannien ropade vänsterliberalerna direkt om nyval. EU skakades i grunden och när man samlat sig var det tydligt att det inte skulle bli någon enkel sak för ”förrädarna” att dra sig ur. Det skulle kosta på och dras i långbänk.
Tanken var att Brexit skulle ägt rum den 29 mars 2019, men på grund av förseningar i avtalsförhandlingar med EU samt obstruerande politiker i London dröjde det lite längre. Men till sist, klockan 00.00 (Centraleuropeisk tid) – natten mellan sista januari och första februari – händer det. Storbritannien gör sig fri från monstret.
Eller?
Kommer Brexit äntligen bli av? Läs mer genom att logga in på din Svegot Plus, eller teckna din prenumeration nedan.