Segregationen är stark i Ronneby, och detta även på förskolenivå. På grund av ett mycket stort antal arabiska familjer i området är nu arabiska det vanligaste språket i majoriteten av förskolorna. ”En utmaning” säger rektorn. Frågan är om de svenska förskolebarnen håller med.
Det blir givetvis problem om en förskola har ett barn som inte kan prata svenska. Det blir problem för personalen, som inte kan kommunicera med barnet, och det blir givetvis problem för förskolebarnen eftersom de har fått en klasskamrat de inte kan prata med.
Tänk er då problemen när en majoritet av barnen inte kan svenska. Så är fallet i Ronneby, där över hälften av barnen har ett annat modersmål än svenska i sex av de nio förskolorna. I vissa skolor är det endast tio procent av förskolebarnen som talar svenska.
Skogsgläntan är en av dessa förskolor och här tycker rektor Monica Berggren att det ”kanske är en utmaning” när det uppstår konflikter mellan arabiska barn och svenska. För att kunna kommunicera med barnen tar man ibland hjälp av föräldrarna, men vanligtvis kan inte heller dom svenska.
Inte bara Ronneby
Detta sorgliga fenomen, med få eller inga svenska barn i svenska förskolor i Sverige, är givetvis inte isolerat till Ronneby utan gäller hela Sverige. Stora utländska barnkullar kommer hit, och icke-svenskar gör det som många svenska kvinnor verkar tappat intresset för – föda barn. I Göteborg är exempelvis Mohammed det näst vanligaste namnet på nyfödda pojkar.
Det är givetvis bekymmersamt för personalen som inte kan säga till, än mindre lära ut, något till en stor del barnen i sin förskoleklass. Men de är trots allt vuxna och förstår vad som händer. Betydligt större ”utmaning” blir de för de stackars blott sexåriga svenska barn som direkt kastas huvudstupa in i mångkulturen med allt vad det innebär. Hur ser dom på det hela? Har de ens blivit tillfrågade?
Och kanske känner man som förälder att det är bäst att hålla barnen hemma från den mestadels arabiska förskolan? Glöm det. Från och med hösten 2018 är den obligatorisk.
Att tvingas ”fullgöra sin skolplikt” redan vid sex års ålder är slitsamt för både barn och föräldrar. Lägg då på att nästan ingen i förskolan talar svenska så blir det outhärdligt. Men du har inget val – staten kräver att ditt barn utför sin skolplikt. Sex år gammal.
Det ska böjas i tid, det som krokigt ska bli. Och krokiga lär de bli, dessa stackars barn.