Hälsomyndigheten i Italien har undersökt vilka som dött av Covid-19 och upptäckt att nästan alla hade en eller flera underliggande sjukdomar. Främst är högt blodtryck en riskfaktor. Goda nyheter, men oroande nog så lider många svenskar av dessa underliggande sjukdomar, och vi har betydligt färre IVA-platser än Italien.
Spridningen av Covid-19 går fort i Italien och totalt har runt 3 000 personer dött. Men den som är frisk kanske har liten anledning att oroa sig. Efter att hälsomyndigheten i landet har granskat 355 av dödsfallen har man kommit fram till att så lite som 0,8 procent av personerna inte hade några underliggande sjukdomar.
Resterande 99,2 procent av de avlidna led av någon form av underliggande sjukdom. 75 procent led av högt blodtryck, men även diabetes och hjärtsjukdomar var vanligt. Med 3 000 döda av 35 000 smittade ligger dödligheten i Italien på höga 12 procent. Detta tros bero på en relativt gammal befolkning, men även på att man inte lyckats hindra smittan från att nå de äldre och svaga.
I Tyskland, där antalet döda för tillfället ligger på 0,2 procent, har man varit mycket aggressiv när det gäller tester för Covid-19 och därmed lyckats hindra smittan att nå de äldre. Tyskland har också relativt många intensivvårdsplatser jämfört med Italien, 29,2 per 100 000 invånare. Italien har bara 12,5.
I Sverige är runt 20 procent av befolkningen över 65 år gammal, och runt en tredjedel beräknas ha eller ha haft högt blodtryck. Runt 500 000 har diabetes och över två miljoner har hjärt-kärl-sjukdomar.
I Sverige har vi blott 5,8 intensivvårdplatser per 100 000 invånare, men regeringen satsar nu på att öka detta antal betydligt.