Folkhälsomyndigheten berättade på dagens pressträff att strategin med att skydda de äldre från Covid-19 än så länge verkar fungera. Vården upplever belastning men inte mer än vad man klarar av. Det fick dock orsak att tro att detta inte kommer vara speciellt länge.
Sverige har nu över 2000 bekräftade fall av Covid-19, 36 har avlidit och för tillfället ligger 115 personer i intensivvård. Europa anses fortfarande vara epicentrum men det finns tecken som tyder på att USA snart kommer överta del platsen.
Anders Wallensten från Folkhälsomyndigheten bekräftade att smittan nu finns, och sprider sig, i så gott som alla regioner i Sverige. Smittspridningen sker främst i åldersgruppen 40-70 år vilket tyder på att strategin med att skydda de äldre än så länge ser ut att ha fungerat.
För att se till att detta fortsätter fungera påminner Wallensten om vikten av att inte resa i onödan och att inte hälsa på äldre vänner och släktingar. Att undvika resor handlar inte längre om att förhindra smittan, det är omöjligt, men att se till att den inte når de äldre. Ju färre som drabbas av allvarliga symptom på en gång ju bättre chans har sjukvården att hinna med. Antalet IVA-platser är kraftigt begränsade.
Ingen kraftig ökning av sjuka i helgen
Den befarade kraftiga ökning man väntat sig, och räknat med, under helgen har inte inträffat. Vården är förvisso belastad men inte mer än man klarar av.
Det är tur det, eftersom det fortfarande är oerhört svårt att få tag på skyddsmaterial till vårdpersonal. Man har infört nya rutiner för att det material man har ska räcka längre men det är bara en tillfällig lösning. Intensivt arbete pågår för att lösa detta men hur, och när, detta kan vara löst är ännu okänt.
Den äldre delen av befolkningen behöver dock inte känna sig instängda, påpekade man. Sunt förnuft råder och det är lämpligt att exempelvis ta promenader i naturen. Så länge man tänker på att undvika folksamlingar och sköter sin handhygien finns det ingen anledning att isolera sig totalt.
”Information även till de som inte kan läsa”
MSB har bevisligen tagit till sig kritiken som kommit från bland annat ”svensksomalier” om att det är brist på information på andra språk än svenska. MSB berättade att man ska göra sitt bästa för att åtgärda detta, inklusive att kontakta ”svensksomaliska” artister, översätta information och även publicera filmer på 1177.se och folkhälsomyndighetens hemsida. Informationen ska gå att förstå även för de som inte kan läsa.