Att spåra mobildata kan bli ett vapen i kampen mot coronaviruset. Det underlättar betydligt att spåra hur människor rör sig och vilka åtgärder som behöver sättas in. EU-kommissionen diskuterar frågan med ett flertal mobiloperatörer och i Sverige är flera ministrar positiva. Men är detta intrång i integriteten farligare än själva smittan?
EU-kommissionen för samtal med åtta stora teleoperatörer, inklusive Telia, för att få tillgång till mobilanvändares positionsdata. Det är, givetvis, ett massivt intrång i den personliga integriteten.
Tanken är att datan som samlas in skall vara anonymiserad och inte heller följa enskilda individer. Istället ska man, exempelvis, kunna se på ett ungefär hur många människor som lämnar Stockholm under påsken, och efter det kunna anpassa nya åtgärder för att förhindra smittspridning.
Men Peter Sunde, aktivist och grundare av Pirate Bay vill varna för denna sorts massiva övervakning.
– Även om det kan låta som att det behövs just nu så tror jag att det finns konsekvenser som vi inte hinner tänka igenom som är farligare än smittan, faktiskt.
Svenska politiker är dock positiva. Digitaliseringsminister Anders Ygeman säger till Sverige Radio att ”det kan vara ett viktigt verktyg för att begränsa smittans utspridning”.
Även Vänsterpartiet har ställt sig positiv till förslaget. Än har dock inte EU-kommissionen kontaktat den svenska regeringen.