Moderaterna tänker nu lägga fram ett krav på att Sverige ska, likt många andra länder, börja masstesta befolkningen för Covid-19. Folkhälsomyndigheten säger dock att en sådan strategi inte är aktuell.
Moderaterna kommer att lägga fram ett krav på masstestning under partiledarmötet tisdag. Partiledare Ulf Kristersson menar att detta behövs för att försöka rädda den svenska ekonomin.
Det råder dock en stor brist på testutrustning inte bara i Sverige utan även internationellt, och Kristersson förstår att det kommer vara ”en utmaning”.
– Jag förstår att det här är en utmaning, men jag tror att det nu har gått så pass lång tid att vi måste både säkra resurserna in i sjukvården så att människor inte är hemma från sjukvården i onödan, men också på allvar börjar återstarta den svenska ekonomin så vi inte helt i onödan slår sönder företag och hotar jobben i Sverige.
Tanken är inte att slumpmässigt testa stora delar av befolkning som Island har gjort, istället ska man fokusera på personer med samhällsviktiga funktioner. Man vill inte heller lyfta på några av de restriktioner som regeringen har satt.
Och det bör gå att få tag på den utrustning som krävs, menar Kristersson. Men det behövs politisk prioritering. Det kommer även bli mycket dyrt, men det blir än dyrare att låta den svenska ekonomin kollapsa, säger han till Sveriges Radio.
– Andra länder har lyckats att köpa, och det görs ansträngningar även i Sverige men då måste man ha en väldigt politisk prioritering av detta och hjälpas åt så man når den världsmarknaden, och får hit sakerna till Sverige.
– Man ska ju inte ta några risker naturligtvis, men vi ska också inse att det är stora risker när människor, som inte enkelt kan jobba hemma, låter bli att gå till jobbet.
Testningen kan skötas av frivilliga som redan har anmält sig, för att inte ytterligare belasta vården.
Från Folkhälsomyndigheten hälsar man att det inte är aktuellt med masstestning i dagsläget, men att vi ”närmar oss ett läge där det kan vara meningsfullt”.