Den pågående coronapandemin orsakar inte enbart hosta, andnöd och död. Nu visar sig även pandemin på svensk arbetsmarknad. Aldrig förr har så många blivit varslade under en månad som under mars månad.
Den pågående coronakrisen i Sverige gör nu ett större och större avtryck i svensk ekonomi och på svensk arbetsmarknad. Varslen har blivit fler och fler. Antalet varsel har dubblerats bara den senaste veckan.
– Vi har aldrig tidigare sett så höga varseltal under en månad, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
Antalet varsel föregående vecka var hela 18 433 personer enligt arbetsförmedlingen. Siffrorna har inte sett direkt bättre ut under hela mars månad där totalt 36 800 personer har varslats om uppsägning. Som en jämförelse så varslades det totalt 3 292 personer vid samma tidpunkt förra året.
Sverige har dock haft månader i historien där varslen varit höga i antal förr. Vid krisen på 90-talet så kulminerade varslen i november 1992 med 22 200 varsel. Den gången var det på grund av de vilda spekulationerna som sänkte svenska kronan med George Soros i spetsen. En annan rekordmånad i svenskt varsel var vid den senaste ekonomiska krisen. I november 2008 varslades 19 900 personer i Sverige om uppsägning.
Tidigare rekord som Sverige i coronakrisen nu har slagit, med råge.
– Vi har aldrig tidigare sett så höga varseltal under en månad. Den senaste veckan har antalet personer berörda av varsel fördubblats. Vi ser nu också en spridning till transport och handel, fortsätter Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
Under mars månad är det framförallt personer inom hotell och restaurangbranschen, bemanningsföretag och besöksnäring som varslats om uppsägning. En trend arbetsförmedlingen nu ser smittar av sig till andra företagsgrenar inom det svenska samhället. I början på mars var dock varslen isolerade till framförallt storstadsregionerna men nu kan arbetsförmedlingen se att andra län knappar in i statistiken.