Idag presenterade regeringen ytterligare åtgärder för att försöka hålla den svenska ekonomin flytande under coronakrisen. Reglerna för a-kassan förändras kraftigt med lägre krav och högre ersättningar.
Det kommer bli betydligt lättare att få rätt till a-kassa, berättade finansminister Magdalena Andersson på dagens presskonferens.
De ekonomiska åtgärder som presenterades idag är främst fokuserade på att hantera det stora antalet arbetslösa som följer av att många företag stängs ned eller försätts i konkurs. Många av de som blivit av med jobbet har osäkra anställningar med få arbetade timmar, och många har inte heller varit med i a-kassan.
Under mars månad har nästan 37 000 varslats och det är bara början.
Sänkta krav och höjd ersättning
Därför förändrar man nu reglerna och både sänker kraven och höjer maxersättningen. Istället för att som nu behöva vara medlem i en a-kassa i ett år sänks gränsen till tre månader. Man gör det även lättare för timanställda att få a-kassa. De nya reglerna säger att man ska ha arbetat 60 timmar i månaden (tidigare 80) under sex månader, eller 420 timmar (tidigare 480) under sex sammanhängande månader, med minst 40 timmar (tidigare 50) under var och en av dessa månader.
Grundbeloppet höjs tillfälligt från 8 030 kronor i månaden till 11 220. Även taket under de första 100 dagarna höjs från 20 020 till 26 400 i månaden.
Man slopar även de sex karensdagarna tillfälligt mellan 30 mars 2020 till 3 januari 2021.
Utöver förändringar i a-kassan satsar man på att öppna 13 000 extra platser för att yrkesutbilda arbetslösa.
Totalt räknar man med en kostnad på 10,8 miljarder kronor. Det extra stödet till a-kassan kommer kosta 5,3 miljarder, enligt beräkningarna.