Allt patientnära arbete stoppas på en epidemiavdelning på Östra Sjukhuset i Göteborg från och med torsdag. Facket accepterar inte längre att personalen inte har den skyddsutrustning som Folkhälsomyndigheten rekommenderar.
Från och med torsdag klockan 13 är det stopp för allt patientnära arbete på en epidemiavdelning på Östra sjukhuset i Göteborg. Stoppet gäller allt arbete där det finns risk att personalen blir smittad, alltså allt arbete som sker närmare än en meter från patienten. Med andra ord är det stopp för matning, provtagning, byte av sängkläder med mera.
Det är bristen på skyddsutrustning som gör att fackförbundet Kommunal säger stopp. Man anser att deras medlemmars arbetssituation är allt för farlig.
Personalen är mycket orolig för sin, och sina anhörigas hälsa. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att de som arbetar med coronapatienter ska ha både visir och munskydd, men enligt Västra Götalandsregionen behövs inte munskyddet utan det sägs räcka med visir.
– Personalen på plats är jätterädda. De är rädda för sin egen hälsa och för sina anhörigas hälsa och liv. Eftersom personalen känner sig så otrygg och mår dåligt, så sänks också immunförsvaret vilket ökar risken för att faktiskt bli smittad, säger Christine Marttilla som är ordförande för Kommunal SU Östr till GT.
– Vi anser inte att det är säkert att enbart ha visir som skydd när man böjer sig fram och tillbaka vid patienten som kan hosta och nysa. Patienterna har också ofta bubblig och rosslig andning och då finns risk för stänk i ansiktet. Därför kräver vi att vi vid patientnära arbete har munskydd och visir.
Än så länge är det bara en avdelning som berörs, men det kan mycket väl bli fler. Det beror helt på om arbetsgivaren väljer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer eller inte, säger Marttilla.
Uppdatering: Klockan 19 på torsdagskvällen diskuterade Arbetsmiljöverket, skyddsombudet och arbetsgivaren om vilka åtgärder som krävs för att förebygga smittrisker. Skyddsstoppet är därmed hävt.