Tysklands ledande forskare på coronaviruset har undersökt hemmen hos några av de värst drabbade patienterna. Hans forskning pekar på att smittfaran är betydligt mindre än tidigare befarat, och att Tysklands totala nedstängning är en överdriven åtgärd för att komma till bukt med problemet.
Hendrik Streeck leder institutet för virologi vid universitetssjukhuset i Bonn och är där chef när det gäller forskning på det nya coronaviruset. Han har i Tyskland länge ansetts som något av ett ”underbarn” och klättrat till en av landets viktigaste röster inom virologi, trots sin relativt unga ålder på 42. Enligt honom själv är han den forskare i Tyskland som träffat flest patienter med Covid-19, eftersom han bjudits in av regeringen i det hårt drabbade Nordrhein-Westfahlen att leda arbetet med de som insjuknat av coronaviruset.
I pratprogrammet Markus Lanz, ett av de mer populära i Tyskland, var professorn kritisk mot Tysklands närmast totala nedstängning. Han har tillsammans med sitt team tagit sig till Tysklands epicentrum Heinsberg för att undersöka smittovägar och säger att han är förvånad över att Robert-Koch-Institutet (RKI), Tysklands motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, inte intresserat sig för att vara på plats och där undersöka virusets smittovägar.
Streeck säger också att det inte finns någon fara att smittas av viruset i butiker. Han menar att de stora tyska infektionsutbrotten kan kopplas till after-ski i Ischgl, fester i Berlin och fotbollsmatcher i Bergamo.
”De [infektionsutbrotten] kom inte från någon stormarknad, någon kötthandel eller restaurang. De kom ur att människor över längre tid stod väldigt nära varandra” säger han. ”Vi har aldrig hört om infektioner som spridit sig via frisörsalonger, men nu är frisörsalongerna stängde” fortsätter professorn och menar att Tyskland nu snabbt måste kommunicera en tydlig ”exit-strategi”.
Inga levande virus hittade i de smittades hem
I Heinsberg har professorn och hans medarbetare undersökt hemmen hos ett flertal av de värst smittade människorna, för att försöka förstå hur viruset sprids. Upptäckten förvånar nog många:
”Vi har inte hittat ett enda levande virus på några som helst ytor. Inte på mobiler, inte på vattenkranar, inte på dörrhandtag”
”Vi har inte hittat ett enda levande virus på några som helst ytor. Inte på mobiler, inte på vattenkranar, inte på dörrhandtag” säger Streeck och konstaterar att man även undersökt huskatter hos de smittade och inte hittat några levande virus i deras päls.
Många frågar sig nu när Tyskland ska börja öppna upp sitt samhälle igen, och Streeck instämmer i kritiken. Han menar att man måste ha en tydlig målbild: ”Är 1000 nya smittade per dag för mycket? Eller 100?” frågar han retoriskt.
Frågor som allt fler runt om i Europa nu ställer sig när deras samhällen totalt stängt ned och hundratusentals småföretagare redan drabbats av eller in om kort hotas av konkurs.