De senaste åren har vi kunnat se en upptrappning av dödligt våld i det svenska samhället. Ökningen av det dödliga våldet kommer främst från och inom den kriminella miljön. Även gärningsmän och offer blir allt yngre och yngre. Detta visar en ny undersökning från Brottsförebyggande rådet.
Hela 27 procent av det dödliga våldet i Sverige kom från det man vanligtvis kallar den kriminella miljön under perioden 2014-2017. Det motsvarar ungefär 30 fall per år. En siffra som tredubblats sedan 2004-2007.
– Dödligt våld i den kriminella miljön sker främst i storstäderna, och det handlar nästan uteslutande om mäns våld mot andra män. Rapporten utgör en samlad beskrivning av den här typen av dödligt våld, och mot bakgrund av nyhetsrapporteringen är studiens resultat ungefär som man skulle förväntat sig, säger Jonas Öberg på BRÅ
Undersökningen har även slagit fasta på att gärningsmännen är relativt unga män mellan 18 och 24 år. Rapporten slår även fast det många har spekulerat kring, att gärningsmän såväl som brottsoffer i större utsträckning är tidigare, bor hemma hos sina föräldrar. Även arbetslöshet och studier verkar vara populärt bland de som sysslar med dödligt våld.
Tidigare har kategorin av människor som sysslar med dödligt våld varit yrkesverksamma, eller hade sjukersättning eller sjukpension.
Undersökningen har även visat att kniv är det vanligaste tillvägagångssättet för personer inom den kriminella miljön att ta livet av andra människor. Ökningen av skjutvapen är däremot tilltagande. För åtta år sedan förekom i princip inte automatvapen i samma utsträckning som idag. Automatvapen står för en fjärdedel av dödsskjutningarna inom den kriminella miljön.
– Ökningen av denna typ av dödligt våld är mycket allvarlig, och det är en utveckling som det är viktigt att bryta. I ett kortare perspektiv behöver polisen resurser för att kunna hantera parallella förundersökningar utan att det inskränker för mycket på annat utredningsarbete. I ett längre perspektiv behöver också olika krafter i samhället samordnas för att bryta rekryteringen till den kriminella miljön, och samtidigt arbeta för att få personer som redan är etablerade i miljön att lämna den, säger Jonas Öberg, BRÅ.