Den familjevänliga politiken i Ungern ger resultat. Födelsetalen ökar med 9,4 procent år efter år. Det visar sig att det kanske går att öka befolkningstalen utan massinvandring. Om man vill.
Politiken som instiftades som ett alternativ till massinvandring ger resultat. Sedan 2010, då Viktor Orbán blev Ungerns premiärminister, har antalet födslar och giftermål skjutit i höjden. Födslarna ökar med 9,4 procent årligen.
Eduard von Habsburg, ättling till Kejsaren Franz Joseph I av Österrike-Ungern, rapporterade de goda nyheterna på Twitter. Han berättade även att den ofta (av bland annat Sverige AB) förlöjligade familjepolitiken i Ungern lett till att antalet vigslar sett en nära hundraprocentig ökning. Men också att det i genomsnitt föds 1,6 barn per kvinna i Ungern efter att Viktor Orbáns parti Fidesz införde den familjevänliga politiken.
Ready for some good news? The (much-ridiculed) ???????? Hungarian family politics is showing results! in January 2020 9.4 % more births than last year, almost 100% more marriages, and children per woman from 1.4 to 1.6!https://t.co/Ezhbs0W2GI
— Eduard Habsburg (@EduardHabsburg) April 3, 2020
– I Ungern har befolkningen minskat sedan 1981. Innan hade landet utstått åtta år av socialism och arbets-, ekonomi- och familjefientlig politik. Vårt land var nära kollaps, berättar Katalin Novák, Ungerns statssekreterare för landets familjemyndighet.
– 2010 började vi att bygga en familjevänlig nation. Vårt huvudmål har varit att eliminera bördorna för par som väljer att skaffa barn. Vi har tagit bort inkomstskatt för mödrar med fyra barn och avskrivningar av huslån efter andra barnet.
– Demografin talar sitt tydliga språk. Antalet giftermål har inte varit så här högt på 40 år. Födslarna har inte varit så här många på 20 år. Samtidigt är skilsmässoantalen de lägsta på hela 60 år, berättar Katalin Novák stolt till Breitbart.
Novák, själv trebarnsmor, går rak på sak vid frågor kring Ungerns alternativ till den västerländska modellen av massinvandring som den påstådda lösningen på befolkningsfrågan.
– Den ungerska modellen går ut på att vi förlitar oss på interna resurser. Nämligen de familjer med barn, och par som vill skaffa barn. Vi väljer att stötta dem.
Svenske socialdemokraten Annika Strandhäll har tidigare kritiserat Ungerns framgångsrika familjepolitik. Hon menade att Ungerns ovilja till massinvandring från tredje världen och fokus på de egna barnen, var ett ”eko från 1930-talet”.
– Efter det vansinniga uttalandet från den svenska familjeministern så fick vi försäkringar från svenskar att även de vill se en liknande politik som den vi för i Ungern, konstaterade Novák.
Låt oss hoppas att det blir så.