Vi har hört talas om ”Generation Greta”. Media har upprepat begreppet gång efter annan och intalat både sig själv och andra att den uppväxande generationen är en ideologiskt rödgrön grupp. Skolvalet påvisar motsatsen. Vad som tycks pågå är en nationalistisk konservativ revolution. Nu gäller att ungdomarna leds rätt och inte tappar hoppet när Moderaterna får styra.
När det kommer till hur människor röstar måste man väga in väldigt mycket. Många röstar av tradition. De röstade första gången på ett visst parti och fortsätter därför med det utan att hänga med speciellt mycket i hur partierna har förändrats. Andra brinner för en specifik fråga och byter parti varje gång. Det är lite olika. De allra flesta röstar för vad som är bäst för dem själva på ganska kort sikt.
Men i och med människors vaneröstande och allmänna okunnighet om partipolitik är det inte helt rättvisande att lista ut vad människor tycker bara genom att se hur de röstar. Vi har exempelvis sett i årtionden hur en stor andel av befolkningen varit motståndare till massinvandringen, men ändå röstar på sådana partier som driver just massinvandringen.
Därför är det kul att titta på resultaten i skolvalet. Något håller på att hända. När ungdomarna, från årskurs sju upp till gymnasium, går och röstar så vinner högerblocket stort. Moderaterna (27,09%), Sverigedemokraterna (20,87%) och Kristdemokraterna (9,3%) får sammanlagt 57,26 % och hade kunnat bilda en stark regering utan Liberalerna.
”Generation Greta” finns inte
Media som de senaste åren talat om Generation Greta och drömt om en röd-grön ungdomsvåg visar sig ha gått på sin egen propaganda. Miljöpartiet får 4,69 procent, Vänsterpartiet 7,89 procent, Centerpartiet 7,81 procent och Socialdemokraterna 16,23 procent. Tillsammans fick det rödgröda blocket 36,62 procent.
Trots rapportering varje vecka om skolstrejk för klimatet, SVT-satsningar som Lilla Aktuellt med ständiga snyftreportage kring invandring och Utbildningsradions alla vinklade program som inte sällan visas på skoltid så tappar vänstern. Det spelar ingen roll att skolplanen är som skräddarsydd efter Socialdemokraternas ideologiska ställningstaganden. Trots, eller kanske tack vare, allt detta så vänder ungdomarna ryggen åt vuxenvärlden.
”Generation A-traktor” eller ”Generation Falukorv”
De ungdomar som röstar i skolvalet lär inte ha några enormt gamla minnen av partierna. De förknippar inte Moderaterna med Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan” utan med Kristerssons krav på hårdare lagstiftning kring invandring och fler utvisningar för utländska brottslingar.
Vi har en ny generation som är på väg in i vuxenlivet som stödjer konservativa värderingar, som ogillar daltande med brottslingar och som drömmer om ett Sverige de aldrig upplevt utan bara har läst om. Vi har en generation som struntar i att media säger åt dem att de ska ha panikångest över klimatet och istället oroar sig över att dieselpriserna gör det svårt att köra A-traktorn till kompisarna. De oroar sig inte över ett inbillat hot mot demokratin utan över invandrargänget som de måste möta i korridorerna på skolan varje dag. De ser hur priserna på allt skenar iväg till en följd av illa skött energipolitik. Därför lockas de mer av laget som oroat viftar med en falukorv än av laget som garanterar mer av det vi redan har fått.
Ungdomlig gnista kan snabbt slockna
Nu gäller bara att den ungdomliga lågan hålls vid liv. Risken är överhängande att ungdomarna snart upptäcker att politik är långsamt och tråkigt. Sverige kommer inte att förändras speciellt mycket eller speciellt fort trots att högerblocket ser ut att bilda regering. Risken finns att ungdomarna tappar tron på såväl politiken som på idéerna och att de som väljare i stort glömmer fort. Nästa val kanske de står där och missnöjesröstar mot Moderaterna och ger sitt stöd åt Socialdemokraterna. Och det kanske inte är konstigt heller. Moderaterna har historiskt visat att de inte är enormt duktiga på att styra Sverige. Det viktiga blir att få ungdomen att se de stora perspektiven och hitta rätt, inte i protest gå vänsterut.
Där ligger ett tungt ansvar på ungdomsförbunden som har en skyldighet att utbilda ungdomar ideologiskt. Men även utanför partiväsendet måste arbetet pågå. Tankesmedjor, poddar, föreningar och privatpersoner bör göra sitt yttersta för att inte bara hålla kvar ungdomen i ett grundläggande konservativt och nationalistiskt tänk utan även utbilda dem vidare och hjälpa dem att fördjupa sig i sund svensk nationalism. Människor med en trygg stabil grund bör kunna hjälpa ungdomen att hitta rätt.
Stöd Radio Svegot
Vi på Radio Svegot tillhör de som kan spela en viktig roll i ungdomens utveckling. Men vi behöver din hjälp att nå ut. Varje gång du delar en länk till våra program eller våra artiklar så hjälper du till med att förse svenskarna med kunskap. Om du prenumererar så är du med och möjliggör att vi varje vardag kan släppa nya poddar där vi sprider såväl analyser som glädje och kunskap. Om du skänker några kronor till Radio Svegot så bidrar du till att vi växer.
Tillsammans kan vi se till att den så kallade högervågen inte är en tillfällig fluga. Vi kan ge den uppväxande generationen ideologiskt kunnande och argument. Vi kan ge dem uthålligheten och insikten om att även om förändringarna inte alltid går så fort som man önskar så måste man kämpa vidare.