SYDAFRIKA. Under tisdagen röstade det sydafrikanska parlamentet om motionen som lämnats in av oppositionsledaren, Julius Malema, från det marxistiska partiet Economic Freedom Fighters (EFF). Motionen, som säger att staten skall ”ta tillbaka” land som ägs av vita ”utan kompensation” godkändes med 241 röster för och 83 mot.
Julius Malema har länge arbetat för att staten ska ta mark från vita och 2016 sa han till sina följare att han inte ”uppmanar till slakt av vita människor – just nu”.
Den nya ”landreformen” stöds också av ANC och var central för Cyril Ramaphosas plattform när han tog över presidentskapet från Jacob Zuma tidigare i år. ANC:s talesperson för landsbygdsfrågor klargjorde:
”ANC står helt och hållet bakom principen att expropriera mark utan kompensation.”
Nu har landets konstitutionella kommitté fått i uppdrag att lämna ett förslag på hur konstitutionen skall förändras så att expropriationen kan inledas. Den 30 augusti ska förslaget vara färdigt.
Vita farmare kontrollerar i dag 73 procent av den odlingsbara marken i landet. Ledaren för partiet Frithesfront Plus, ett parti som företräder boernas intressen, Pieter Groenewald, kommenterar beslutet och konstaterar att alla försök att stjäla land från de vita farmarna kommer att få ”oförutsedda konsekvenser” som inte är bra för Sydafrika.
I grannlandet Zimbabwe genomfördes liknande ”landreformer” av den dåvarande ledaren Robert Mugabe. Dessa reformer ledde till att jordbruksproduktionen minskade drastiskt och kastade in landet i en ekonomisk kris. När de vita försvann klarade man helt enkelt inte av att upprätthålla jordbruket.
I och med att Sydafrika nu väljer denna väg ökar risken markant för ökat våld. Sedan slutet på apartheid har vita i Sydafrika varit utsatta för ett lågintensivt folkmord och sakta men säkert har de pressats tillbaka ekonomiskt.
Sedan flera år har man kunnat följa ett alltmer aggressivt tonläge från svarta aktivister, politiker och intellektuella vilka uppmanat till våld och mord på vita.
Många vita i Sydafrika (de som kunnat) har under åren ställt sig allt längre bort från statens kontroll med egna samhällen, egen infrastruktur och egna skydds- och säkerhetsorganisationer. Många bedömare oroar sig för att parlamentets beslut på sikt kan utlösa ett regelrätt inbördeskrig med vittgående konsekvenser i Afrika men också globalt, med tanke på landets geopolitiska läge.
Några fördömande röster från EU eller FN har inte hörts, trots att förslaget strider mot avtal som slöts i samband med att ANC tog makten och apartheid avskaffades.