Under tre års tid ska sex olika hjälporganisationer, bland andra Rädda Barnen och Stadsmissionen, få dela på 120 miljoner årligen och pengarna är öronmärkta för att hjälpa unga ”ensamkommande” som på grund av avvisningsbeslut eller liknande har blivit av med rätten till boende. Per Bolund säger till DN:
– Vi vill arbeta effektivt mot hemlöshet bland unga vuxna. Det är en växande grupp, inte minst för att det kom väldigt många ensamkommande barn och unga under hösten 2015.
Organisationerna som får bidraget, menar han, är väl lämpade att hjälpa de unga männen (det är företrädesvis män som kommit till Sverige).
Redan tidigare har kritik riktats mot bland andra Stockholms stadsmission då de prioriterat EU-migranter och utlänningar före svenska hemlösa, som när de erbjöd lägenheter i andra hand i Bällsta utanför Stocholm till personer från EU-länder som inte hade uppehållstillstånd eller medborgarskap i Sverige. Detta är bara ett av många exempel där frivilligorganisationerna utestängt svenskar från hjälp.
DN oroar sig dock för att de 360 miljonerna bara erbjuder en tillfällig lösning och ställer frågan till Bolund:
Men det här är ju en temporär lösning. Har regeringen några planer för att hjälpa de unga, hemlösa på längre sikt? Så att de faktiskt inte är hemlösa längre?
Bolund svarar:
– När det gäller gruppen ensamkommande som har fått avslag på sin asylansökan, så har ju regeringen redan lagt fram ett förslag där man får en ny chans till uppehållstillstånd om man studerar.