Tusentals romer från länder som Rumänien och Bulgarien utnyttjar den fria rörligheten inom Europeiska unionen för att ta sig till rikare länder som Sverige och tigga på gatorna. Ofta handlar det om organiserat tiggeri som styrs av klanhövdingar eller kriminella ligor i hemlandet.
Sverige populärt
Sverige har varit ett av de mer uppskattade länderna att resa till eftersom de kriminella fått uppbackning av såväl medier som politiker. Bland annat infördes gratis tandvård åt utländska tiggare och hjälporganisationer har gjort vad de kan för att ordna härbärgen åt dem. Ofta på bekostnad av svenska hemlösa.
Svenskarna själva – godhjärtade som de är – har också bidragit genom att ge romerna pengar som sedan har skickats vidare uppåt i brottshierarkin. I de tiggande romernas spår har också stölder och prostitution följt, utan att polisen fått redskap eller resurser att agera.
En polisrapport från 2015 visade att myndigheten uppskattade antalet tiggande romer i Sverige till närmare 4 700, av dessa var 100 barn.
Trots miljarder, ingen skillnad
Tre år senare, berättar Aftonbladet, är siffran ungefär den samma. Bland de åtgärder som satts in finns gratis resor hem samt en liten hej-då bonus, vilket resulterade i att de berörda romerna lämnade landet, för att återkomma någon månad senare.
Men det är inte bara Sverige som satsat pengar. EU har avsatt 336 miljarder fram till 2020 för att försöka lösa problemen. Men inget verkar hjälpa.
Kritiker av pengaregnet menar att det i grund och botten handlar om den romska klankulturen i dessa länder och ett livsmönster som funnits under århundraden. De menar att vare sig mer pengar eller insatser som medborgarkontor eller obligatorisk förskola för romer kommer lösa frågan. Lösningen är att romerna själva bryter med den integrerade delen av sin kultur och frigör sig från den. Men det kan inte åstadkommas utifrån.
Oklart hur man ska gå vidare
Polisen har fått i uppdrag att prioritera människohandel och öka anmälningsbenägenheten genom kontaktsökande åtgärder. Därtill ska de bli bättre på registrering (ett nytt romregister under uppsegling) samt utöka samarbetet med polis i Rumänien och Bulgarien.
Det finns heller ingen enighet i regeringen. Finansminister Magdalena Andersson sa i början av mars:
– Lägger man pengar i muggen riskerar man att understödja att människor blir utnyttjade. Vi har sett förskräckliga exempel på hur människor utnyttjas.
Detta fick miljöpartister att gå igång och gruppledaren Maria Ferm skrev på Facebook:
”Iskylan har trängt långt in i den politiska debatten.”
Vellinge kommun försökte tidigare att förbjuda tiggeri, men det sa Länsstyrelsen nej till. Det är oklart hur politikerna tänker gå vidare nu när det står klart att inget man gjort hittills har hjälp.