Regeringen ville att somliga ”ensamkommande” som fått vänta i 15 månader eller mer på beslut skulle få en ny chans till uppehållstillstånd, om de studerade. Sammanlagt skulle det röra sig om cirka 9 000 personer.
Lagrådet skriver bland annat:
”Den nya regeln om uppehållstillstånd i vissa fall vid långa handläggningstider har många och till viss del komplicerade rekvisit som i flera fall kan principiellt ifrågasättas.”
Vidare konstaterar Lagrådet att flera domstolar varit kritiska mot regeringens förslag, vilket de håller med om och förklarar att ”gränsen här har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas.”
Lagrådets slutsats är glasklar och ett nederlag för regeringens försök att bakvägen tillåta illegala invandrare att få stanna i landet.
Vad är lagrådet?
Från Wikipedia: ”Lagrådet är en svensk myndighet med uppgift att granska viktiga lagförslag innan de behandlas av riksdagen. Medlemmarna består av domare eller, vid behov, tidigare domare i Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen.”
”Lagrådets uppdrag inkluderar att granska hur lagförslag förhåller sig till grundlagarna, rättsordningen i övrigt och rättssäkerhetens krav. Lagrådet granskar även hur förslagets föreskrifter förhåller sig till varandra, om förslaget är så utformat att lagen kan antas tillgodose angivna syften samt vilka problem som kan uppstå vid tillämpningen.”