Ända sedan Dan Eliasson blev rikspolischef i november 2014 och genomdrev den redan beslutade omorganisationen, har den kritiserats. Poliser hoppade av i en strid ström, delvis på grund av den kaotiska omorganisation och delvis på grund av Eliassons (brist på) ledarskap och låga löner. Länge försvarade regeringen sin rikspolischef, men i januari 2018 fick han silkessnöret – bara för att skickas snett upp till vänster som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
Nu avslöjar Dagens Juridik att en intern tillsynsrapport från polisledningen visar att omorganisationen inte ens levererat det som var själva syftet med den – att se till att misstänkta brottslingar inte hamnar mellan stolarna på grund av dåligt samarbete mellan de 21 länsmyndigheterna. Rapporten visar stora brister i hanteringen av ärenden och kontrollen av kriminaltekniska spår, samt så kallade träffrapporter från svenska och utländska DNA-register. Detta gäller även ingripanden mot brottsaktiva personer.
Funktionerna inte fullt utbyggda
Tanken med att slå ihop den gamla Polisens 21 länsmyndigheter till en myndighet med sju regioner, var just att man lättare skulle kunna koppla ihop enskilda brottsutredningar och utreda dem som seriebrottslighet och organiserad brottslighet. För att uppnå detta ska polisen använda sig av så kallad ärendesamordning och brottssamordning.
Men det görs inte. Funktionerna som ska ägna sig åt detta är inte fullt utbyggda och ibland inte ens bemannade. Granskningen visar att en polisanmälan kan passera flera förundersökningsledare utan att samordning sker. Ibland redovisas ärenden till åklagaren – trots att det finns andra ”öppna” misstankar mot samma person. Personalen upplever dessutom samordningsärendena som en belastning och merarbete.
Få poliser vet hur det IT-verktyg som ska underlätta kontrollen och samordningen fungerar och därför används det sällan. Det finns inte ens en funktion i utredningssystemet som automatiskt signalerar om det finns andra misstankar, därför föreslår granskningen nu att en sådan införs.
Hela tillsynsrapporten kan läsas här.