KULTUR. Det pågår ett krig mellan gammelmedierna och de fria medierna. I frontlinjen står medborgarjournalisterna på Granskning Sverige, som sedan starten våren 2014 har ringt upp hundratals journalister, politiker och tjänstemän på myndigheterna. Många har fått sina byxor neddragna och programmets popularitet på Youtube växte och växte.
Men växte gjorde även irritationen på gammelmediernas redaktioner. Inte skulle ”Nisse i Hökarängen” bli medveten om hur journalisterna vinklar sina nyheter och inte ens drar sig för att publicera rena lögner. Fake news i ordets rätta bemärkelse.
I februari 2017 publicerade Eskilstuna-Kuriren flera artiklar om ”Trollfabriken Granskning Sverige”. I artiklarna förfasade sig journalisten över att GS ”erbjuder pengar och instruktioner till personer som ringer samtalen”. Som om inte varenda journalist på gammelmedierna får såväl lön som instruktioner från sina chefer.
Fabian Fjälling ”huvudman för främlingsfientligt nätverk”
Kort därefter råkade pseudonymen Erik Johansson skicka en fil med sitt riktiga namn Fabian Fjälling till den liberala debattören Malin Lernfelt, som i en krönika i Expressen kallat GS för en ”trollhärd”. Så fort Expressen fick veta vem den ettrige Erik Johansson egentligen var, begav de sig till hans hem och körde upp en kamera i hans ansikte. Fjälling beskrevs som ”huvudman för det främlingsfientliga nätverket Granskning Sverige”.
Därefter fortsatte GS sin verksamhet, nu med ännu större popularitet eftersom många fler svenskar fick kännedom om deras existens. Ända till i mars 2018 när Expressen satte igång sin censurkampanj. Efter dussintals artiklar lyckades Bonniertidningen till slut få Google att radera Granskning Sveriges Youtube-kanal, med hänvisning till upphovsrättsbrott – något de aldrig behövde bevisa eller driva till domstol.
Men Granskning Sverige har inte lagt sig ner och dött. Numera läggs deras videor upp på andra ställen, bland annat på den egna bloggen Granskningsverige.se samt på VK, Bitchute, d.tube, pewtube och på Feministinspektionens youtube-kanal.
Och nu har kriget tagit en ny vändning. Nyligen lämnade Fabian Fjälling in fyra anmälningar mot olika gammelmedier för fusk med presstöd. Den mest namnkunniga av tidningarna är Svenska Dagbladet, som mottar 40 miljoner skattekronor årligen.
SvD fuskar med sin betalvägg
Anmälan har gått till Myndigheten för press, radio och tv, som ska se till att presstödsreglerna följs. SvD får inte bara presstöd för sin trycka tidning utan också för nätupplagan. För att vara berättigad till det stödet får bara 20 procent av tidningens material vara tillgängligt för andra än prenumeranterna, resten måste ligga bakom en betalvägg så att det bara kan läsas av dem som betalar. Men SvD har kommit på ett knep: Genom att läsaren först ser artikeln innan betalväggen kommer upp, så hinner man trycka ”skriv ut”. Det betyder att Google kommer åt alla betalartiklar och kan indexera dem i sitt söksystem, vilket leder till att SvDs artiklar syns, blir klickbara och även tillgängliga via till exempel unvis.is.
I anmälan skriver Fjälling om vilka omedelbara åtgärder han anser att myndigheten bör genomföra:
”Då Svenska Dagbladet troligtvis medvetet har byggt en betalvägg med syftet att kringgå regelverket och med detta når en klar konkurrensfördel hoppas vi att Myndigheten för press, radio och TV med omedelbar verkan drar in stödet för den digitala upplagan tills problemet är åtgärdat. Vi kommer fortlöpande att analysera Svenska Dagbladets system och möjligheter att på ett enkelt sätt ta sig förbi betalväggar eller fuska till sig sökpositioner med de olika sökmotorer som finns.”
”Extremt viktigt för Jeanette Gustafsdotter”
Därefter raljerar Fjälling om VDn för Tidningsutgivarna, Jeanette Gustafsdotter, som var väldigt aktiv i Expressens kamp för att förmå Google att ta bort Granskning Sveriges videor från Youtube.
”Ni vet ju själva hur extremt viktigt det är för Jeanette Gustafsdotter och flera andra att material som inte ska vara tillgängligt på Google ska tas bort med omedelbar verkan och raderas för all framtid. Det är därför viktigt att Svenska Dagbladet tar bort även allt gammalt material från Google så att den digitala mängd som är tillgänglig inte överstigs fortlöpande.”
De övriga tidningar som anmälts för fusk med presstöd är spanskspråkiga Liberacion, där man ifrågasätter när spanska blev ett minoritetsspråk enligt presstödsförordningen. Det är Socialistiska partiets språkrör Internationalen som anklagas för olaglig prisdumpning och Liberalernas nyhetsmagasin Nu där man menar att en skattebefriad periodisk tidskrift i form av ett partiorgan inte samtidigt kan vara en allmän nyhetstidning som erhåller presstöd. Alla tre är dessutom polisanmälda för fusk med antal prenumeranter.