DANMARK. Det började i januari med ett medborgarförslag och en namninsamling via föreningen Intact Denmark – Forening mod børneomskæring. Föreningens ordförande Lena Nyhus förklarade syftet för nyhetsbyrån Ritzau:
– Det är mycket enkelt för oss. Det handlar om att man inte ska skära i friska barn. Därför vill vi ha en 18-årsgräns för omskärelse. Politikerna har inte velat röra frågan, därför gör vi det.
Om förslaget skulle gå igenom, vore det enligt Lena Nyhus banbrytande.
– Då blir Danmark än en gång ett föregångsland när det gäller barns rättigheter.
73 procent av danskarna vill ha förbud
Vore det upp till danska folket hade förbudet omgående genomförts. I en Yougov-undersökning för tidningen MetroXpress svarade 73 procent av de 1012 tillfrågade att de var för ett förbud. I skrivande stund har 36 000 danskar skrivit under uppropet om förbud – när man når 50 000 måste Folketinget ta upp frågan till debatt.
Tre borgerliga ungdomsförbund ställde sig i dag bakom förslaget och uppmanar sina moderpartier Venstre, Liberal Alliance och Dansk Folkeparti att rösta för ett förbud. Men i Folketinget råder oro för att ett förbud mot manlig omskärelse (kvinnlig omskärelse är redan förbjudet) skulle kunna kasta Danmark ut i en ny Muhammed-kris.
Det argumentet köper inte Jakob Sabroe, ordförande för Venstres Ungdom.
– För mig väger den personliga friheten och barnets välmående högre än föräldrarnas religion. Att man har gjort fel i många hundra år är inget argument för att man ska fortsätta göra fel.
”Frihetsrättigheterna väger tyngre”
Jakob Sabroe säger att rädsla för muslimska länders reaktion inte ska påverka de folkvaldas beslut.
– Man kan jämföra det med Muhammed-karikatyrerna som också blev ett säkerhetspolitiskt problem. I den frågan har såväl jag som mitt moderparti den åsikten att våra frihetsrättigheter väger tyngre än de konsekvenser som teckningarna fick.
På fredag har Folketingets hälsoutskott bjudit in fem ministrar för att diskutera frågan och bland annat titta på den säkerhetspolitiska dimensionen. En del har också lyft frågan om ett förbud kan strida mot den grundlagsstadgade religionsfriheten.
En folketingspolitiker som står bakom förbudsförslaget är den konservative Naser Khader, före detta muslim. Han säger till Ritzau:
– Vi kanske blir det första landet i världen som sätter en åldersgräns. Det kan förstås leda till en del globala utmaningar. Det finns 55 muslimska länder i världen och de kommer att protestera. Israel kommer nog också att protestera. Det finns många argument både för och emot omskärelse, det är det som präglar etiska dilemman. Ibland är det marginalerna som avgör.
Möjligen kan Island komma före Danmark. Där förbereder Alltinget just nu ett lagförslag om förbud av omskärelse, ett förslag som har stort stöd i befolkningen.