Bara 15,4 procent av göteborgarna uppger att de tänker rösta på Socialdemokraterna som i dag styr staden – om det stämmer går sossarna mot sitt sämsta val sedan allmän rösträtt infördes.
– Det är en fingervisning om att den politiska kartan i Göteborg är på väg att ritas om, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors till Göteborgs-Posten.
Det som har hänt i staden är att ett nytt parti sett dagens ljus – Demokraterna. På väldigt kort tid har partiet gått upp jämsides med Socialdemokraterna, något som förbryllar experterna.
– Det är anmärkningsvärt. Man frågar sig, är det verkligen så här? Det är väldigt låga värden, men vi har dubbelkollat dem, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till GP.
Partiledaren uteslöts ur Moderaterna
Men vilka är då Demokraterna? Partiet bildades av den ur Moderaterna uteslutne Martin Wannholt som i valet 2014 blev den mest personkryssade i staden. Uteslutningen berodde på att Wannholt tog ställning mot Västlänken – pendeltågstunneln som många menar är kostsam och helt meningslös för göteborgarna.
Och Demokraterna verkar ta röster från många partier. I GP/Sifos mätning tappar Moderaterna men är ändå största parti med 19,7 procent, jämfört med 22,3 i valet 2014. Socialdemokraterna tappar nästan en tredjedel av sina väljare och går från 22,2 vid förra valet till 15,4 nu. Sverigedemokraterna vinner inte särskilt mycket, i mätningen får de 9,9 procent jämfört med valresultatet 2014 på 7 procent.
Demokraterna tar enligt undersökningen väljare från såväl Moderaterna som Liberalerna och Sverigedemokraterna.
Rödgröna fortfarande största block
Trots sossarnas ras är de rödgröna fortfarande största block i Göteborg med 38 procent av rösterna (om de får stöd av FI), jämfört med Alliansens 31,1. Sverigedemokraterna, Vägvalet och Demokraterna, som samtliga är Västlänksmotståndare, utgör tillsammans 29,4 procent.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att siffrorna är en varningssignal för Socialdemokraterna.
– Det här är en väldigt tydlig varning. Det finns nog anledning att fundera på vilken typ av strider man tar, hur man organiserar sin opinionsbildning, och hur företrädarna relaterar till partiets budskap. Man gjorde ett dåligt val förra gången och nu går det ännu sämre i den här mätningen.
Demokraternas genomslag kan främst kopplas till två saker, menar han.
Handlar om Västlänken
– För det första har GP skrivit väldigt mycket om Västlänken, en fråga som är mycket viktig för göteborgarna. Demokraterna är ett parti som förknippas med den frågan, och man har många trovärdiga företrädare i den.
Han påpekar dock att partiet ännu inte utsatts för granskning vare sig av medierna eller de andra partierna. Nu utgör de ett hot och då kommer de att granskas, menar Jonas Hinnfors.
Han menar att även om mätningen ska tas med en nypa salt, utgör den ändå en varningsklocka.
– Det är en fingervisning om att den politiska kartan i Göteborg eventuellt är på väg att ritas om. Men det är fullt möjligt att stödet för Demokraterna bara är en missnöjesyttring och att väljarna glider tillbaka till sina vanliga partier när valet närmar sig.