De tre männen är etniska svenskar och misstänks för avancerat fusk med högskoleprovet. Deras familjeföretag har omsatt minst tio miljoner kronor och de riskerar nu flera års fängelse.
Exakt hur fusket har gått till är ännu oklart, men enligt Expressen har en av sönerna jobbat vid ett universitet som provledare för högskoleprovet och därför fått frågorna i förväg. Han greps i anslutning till en provlokal.
Enligt tidningen har fadern och sönerna haft en operativ central i en lägenhet i Norrköping, varifrån rätt svar kommunicerats ut till provdeltagarna i lokaler på olika platser i landet. För upp till 170 000 kronor kunde fuskare köpa sig till de rätta svaren via små och mycket svårupptäckta hörsnäckor – ett arbete som krävde flera medhjälpare.
– Det är tre som nu sitter häktade, sedan finns fler personer som släppts fria men som fortfarande misstänks vara inblandade, säger Niklas Ahlgren vid Ekobrottsmyndigheten.
Fenomenala resultat blev usla
En av dem som verkar ha använt sig av fusktjänsten är en 24-årig kvinna från Malmö, som ertappades vid ett prov redan 2016. Misstankarna mot henne uppstod när hennes prov rättades. Det visade sig då att svaren stämde överens med uppgifter i facit för en annan version av provet.
Bedömningen från Universitets- och högskoleämbetet, UHR, blev därför att det måste ha förekommit kommunikation mellan den misstänkta och andra provdeltagare eller utomstående medan provet genomfördes. Det som fick dem att reagera var kvinnans fenomenala resultat vid de tre första delproven där hon fick toppoäng på 36, 33 och 35. Men vid det sista provet fick hon ynka sju poäng.
UHR har en teori om hur det gick till. De tror att kvinnan köpt en tjänst och via en hörsnäcka fått svaren upplästa för sig. Enligt UHR var det 50 personer som påvisade liknande resultat vid provet i oktober 2016 – toppresultat på de tre första proven och låga poäng vid det sista.
Kvinnan kan inte förklara hur det gick till
Den 24-åriga kvinnan kan själv inte förklara sina resultat, men UHR menar att de olika provdelarna inte skilde sig nämnvärt åt när det gällde svårighetsgraden. Därför borde inte svaren pendla så mycket som de gjorde.
I polisens förundersökning finns bland annat en bild som visar hur en hörsnäcka placeras i ena örat. Hörsnäckan är inte större än svavelspetsen på en tändsticka.
Den 24-åriga kvinnan kom efter provtillfället in på en treårig utbildning på Malmö högskola. Hon hävdar själv att högskoleprovet inte hade någon betydelse i det sammanhanget, utan att det måste ha varit skolbetygen hon kom in på. Hon är nu misstänkt för osann försäkran.
Tidigare i år dömdes en man i 20-årsåldern i Svea hovrätt för osann försäkran i samband med ett högskoleprov. Påföljden blev dagsböter motsvarande 5 000 kronor.
Enligt UHR pågår 40 förundersökningar runt om i landet rörande samma brott.