Församlingsprästen Gunnar Stålklint tycker att det är viktigt att lära känna varandra över gränserna och man har tidigare haft företrädare också för andra religioner. Till Världen idag säger han:
– Han ingår i en föreläsningsserie om högtider i andra religioner. Vi har tidigare haft besök av en jude och en buddhist.
Huruvida någon präst varit inbjuden för att predika det kristna budskapet hos judar eller buddhister, som en del av denna strävan framgår dock inte. Stålklint själv är kristen men vill inte svara på om andra religoner, exempelvis islam, också leder till Gud.
En kritisk röst från Mellanöstern
Frikyrkopastorn Merzek Botros är dock kritisk till Svenska kyrkans resonemang och säger:
– Jag tycker att vi som kristna ska ha kontakt med muslimer och vara vänner med dem, men i kyrkan ska vi inte blanda vår lära med andra läror.
Botros menar vidare att den islam som predikas i Sverige är en mildare version än det verkliga budskapet, skriver Världen idag. Pastorn säger:
– När en imam talade vid minneshögtiden för terrorattentatet på Drottninggatan så hade jag velat att han läste Sura 9:29. I den svenska översättningen står det ”Kämpa mot dem som inte tror på Gud /…/ tills de erkänner sig besegrade och betalar skyddsskatten”, men i den arabiska översättningen står det ”Döda dem som inte tror på Gud …”.
Inte ovanligt för Svenska kyrkan
Svenska kyrkan är inga nybörjare när det kommer till interreligiösa sammanhang och är aktiva i många olika projekt för ”interreligiös dialog”. För den intresserade finns dokumentet ”Svenska kyrkans interreligiösa sammanhang” att ladda ner här.
Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén fick också kritik då hennes valspråk för ämbete blev ”Gud är större” eftersom det är en direkt översättning av Allahu´akbar. I en ledare i op.se 2013 skriver Sven-Olof Lööv:
”Antje Jackeléns val av devis är makalöst aningslöst. Men den är vald med omsorg. För den gren av Svenska kyrkan som mest entusiastiskt burit fram henne har samarbete med (sunni)muslimska organisationer getts högsta prioritet.”
Skulle då en kristen präst eller pastor kunna bjudas in till en moské för att tala om Jesu uppståndelse där? Inte enligt Botros som säger till Världen idag:
– Det är omöjligt.