Det visar sig nu att Blekinge har problem efter att ha tvingats ta emot flyktingar och de utlovade fördelarna lyser med sin frånvaro. Integrationssamordnaren i länet, Lena Ekroth, säger till SVT Nyheter:
– Det är bostäder, att hitta tak över huvudet till dem som kommer hit. Sedan är det skolan, i form utav att det är svårt att hitta lärare och lokaler så att det räcker till. Sedan är det vården och framför allt tandvården som fått ett ökat tryck och har det ansträngt.
Förutom det visar det sig att droganvändandet är stort bland ”ensamkommande flyktingbarn” och man är inom socialtjänsten orolig för att hela deras verksamhet ska omkullkastas.
Vi trodde det var de äldres fel
Det är inte lätt att hålla ordning på politikers uttalanden och analyser om varför det är som det är i Sverige. I Blekinge är det, enligt myndigheterna, det stora antalet utlänningar som gör att vården fått ett ökat tryck.
Statsrådet Annika Strandhäll menade häromdagen att det inte stämmer. Det är absolut inte utlänningarnas fel (eller hennes egen regerings politik) att det ser ut som det gör. Vi läser i Aftonbladet:
”Många läsare som hört av sig till Aftonbladet med anledning av ”Vårdlarmet” menar att vårdens problem beror på det svenska flyktingmottagandet under de senaste åren. Men det slår Annika Strandhäll helt ifrån sig.
”– Det stämmer inte, det är inte sant! Vi har under den här mandatperioden ökat resurserna till sjukvården så den har 13 miljarder mer till sitt förfogande nu än när vi tog över 2014, säger hon.
”I stället menar hon att det är den allt äldre befolkningen som pressar vården. Till 2025 väntas antalet invånare, 70 år och äldre, öka med 300 000 personer eftersom svenskarna lever allt längre.”
Vi får förmoda att det i så fall gäller överallt utom i Blekinge.
Faktaresistens på regeringsnivå
Uppenbarligen lever vi i olika världar.
Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. Just nu kan du prova en vecka för bara 19 kronor med rabattkoden svegot19.