JÄRNHÄLEN. Enligt det nya lagförslaget ska en person som uttrycker sig ”fientligt” på nätet mot någon skyddad grupp (vilka bland annat innefattar ras, kön, funktionshinder, ålder, sexuell läggning, religion eller tro, graviditet och moderskap med mera) kunna dömas till fängelse i upp till sex år.
Hårdast ska den dömas som befinner sig i en auktoritetsposition och använder den för att sprida sin ”fientlighet”, till exempel politiker eller den som har ett stort antal följare på sociala medier.
Om den skyldige därtill tillhör en grupp som uppmanar till ”fientlighet” utifrån ras eller religion ska brottet också anses som grövre och påföljden bli strängare.
Lagförslaget går nu ut på remiss under tre månader.
Inga bevis behövs
Sedan tidigare har Crown Prosecution Service (CPS) lovat att fokusera mer på hatbrott som begås på nätet och behandla dem precis som man gör med sådana som begås ”ansikte mot ansikte”. Målet är att få till stånd fler fällande domar med hårdare straff.
CPS har också givit ut separata riktlinjer för hur ”hatbrott” ska hanteras. I dessa framgår det att det inte behövs några egentliga bevis för att anmäla ”hatbrott”. Det räcker med att någon ”upplever” sig själv (eller någon annan) ha blivit utsatt för att saken ska utredas.
Det finns ingen definition av vad som utgör ”fientlighet”. Förra året genomförde däremot Breitbart en undersökning bland olika polisdistrikt i Storbritannien och då framkom att de anser ”ovänlighet” och ”ogillande” som tecken på ”fientlighet” och ”hat”.
Det kommer således överlämnas åt godtycklighet och nyckfullhet huruvida polisen agerar eller inte.