SEXBROTT. Det är när Sveriges Radios reporter frågar Suss Braunerhielm om hon har några råd om hur man kan skydda sig mot att bli ett offer för våldtäkt som hon svarar:
– Jag tycker man ska vara vaksam, inte ändra sitt liv men vara vaksam, absolut. Gärna prata i mobilen, ha kontakt med någon bekant, helst inte gå själv sent, så får vi nog acceptera att det är helt enkelt.
Därtill säger hon att det kommer vara ”mycket sådant här” i sommar.
Polischefen tar avstånd
Max Olsson är lokalpolisområdeschef i Östersund och han uttalade sig någon dag efter kollegan och tog då avstånd från hennes råd och varning:
– Vi kan konstatera att det sker en hel del mer brott utomhus när det är varmt ute. Det finns inget vi går ut och varnar kvinnor särskilt för, att vara ute på kvällar och sent på nätter.
Östersund är tryggt att vara ute i alltså. I och för sig inte för de två kvinnor som hittills råkat illa ut på grund av en gärningsman vars signalemente är:
– Mörkhyad. Runt 25 år och cirka 175 centimeter lång. Mörkt, mörkt klädd.
Att varna kan inte vara fel
Det är häpnadsväckande att polisen i efterhand tar avstånd från sin kollegas varning och råd, som gavs i all välmening och definitivt var korrekta. Kvinnor behöver höra att det i dagens Sverige är förenat med risk att vara ute sent och ensam – speciellt om man är påverkad av alkohol. Sexbrotten ökar, eller är polisen också övertygad om att det är anmälningsbenägenheten som är förklaringen?
Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. Just nu kan du prova en vecka för bara 19 kronor med rabattkoden svegot19.