ABORT. Efter att en barnläkare förra året berättade att hon satt in livsuppehållande åtgärder och försökt rädda foster som levde efter att de aborterats i 22 veckan, bad Socialstyrelsen yrkesföreningarna Svensk förening för obstetrik och gynekologi (SFOG), Svenska barnmorskeförbundet och Svenska neonatalföreningen att titta närmare på saken. Nu har deras förslag kommit.
Bland annat föreslår man följande om ett foster överlever aborten:
”Om fostret uppvisar reflexmässiga rörelser såsom gasping eller ryckningar i extremiteter skall fostret omhändertas palliativt. Detta innebär att fostret bäddas in tätt (likt ett lindebarn) samt att man håller området kring fostret mörkt och varmt (undvik nedkylning).”
Språket som används har fått Helena d´Arcy, ordförande för prolife-organisationen Respekt, att reagera:
– Men om man betänker att riktlinjerna faktiskt handlar om hur man som personal ska agera för att levande små, små människor inte ska kunna överleva – eftersom de av en eller annan anledning inte är önskade – blir språket man använder i dokumentet rätt kusligt i sin avskalade enkelhet.
När är man livsduglig?
En av de stora frågorna har varit hur begreppet ”livsduglighet” ska tolkas. Lagen tillåter inte abort om det finns anledning att tro att barnet är ”livsdugligt”. I dag tolkas det som att abort inte bör utföras efter vecka 22, som är den vecka där man bedömer det vara möjligt att rädda för tidigt födda barn.
Men någon tidpunkt finns inte med i förslaget till nya riktlinjer. I stället skriver man där att ”bedömning av livsduglighet görs av gynekolog i samband med kvinnans ansökan om abort från och med vecka 18+1”. Andreas Herbst, ordförande i SFOG, förklarar:
– Vår tanke är att abort inte ska utföras om fostret kan vara livsdugligt – så säger ju abortlagen – det vill säga att detta ställningstagande ska göras innan aborten utförs och inte efteråt. Det är förstås viktigt att denna bedömning görs korrekt.
Tidigare har Socialstyrelsens rättsliga råd rekommenderat att foster först bör dödas med en koksaltinjektion i livmodern så att det inte kan stötas ut levande. Detta förfarande finns inte med i dokumentet och ses inte som ett alternativ.